Coronacijfers stijgen sterk in Limburg: "Operaties worden uitgesteld en bedden op intensieve raken stilaan vol"

De druk op de Limburgse ziekenhuizen neemt toe. Er liggen nu 248 covidpatiënten verspreid over de zes ziekenhuizen, waarvan er 57 op intensieve afdelingen. In Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden de afgelopen week verschillende operaties uitgesteld en ook het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft de voorbije week al enkele keren covidpatiënten moeten doorverwijzen naar andere Limburgse ziekenhuizen. 

De vierde coronagolf is nog steeds aan zijn opmars bezig, ook in Limburg. Er liggen bijna 30 coronapatiënten meer in het ziekenhuis dan in de derde golf.  Ook kampen veel ziekenhuizen met een hogere personeelsuitval dan andere jaren, wat de continuïteit van de zorg moeilijker maakt. De Limburgse ziekenhuizen voelen dat de piek van de vierde golf nog niet bereikt is, maar nemen toch al maatregelen. 

Intensieve zorg

Uit een rondvraag bij de zes Limburgse ziekenhuizen blijkt dat de bedden die voor covidpatiënten voorbehouden zijn, intussen bijna vol liggen. In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder is het zelfs zo erg dat ze de voorbije week al enkele keren coronapatiënten hebben moeten doorverwijzen naar andere Limburgse ziekenhuizen. "De cijfers van vandaag tonen dat de bezetting voor covidpatienten richting 40% gaat, dus er is weinig marge om patiënten naar andere ziekenhuizen in Limburg te sturen", vertelt paramedisch directeur Jeroen Ruysens. "Uiteindelijk gaan we buiten de grenzen van Limburg moeten kijken."

Bij het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden is nog 1 van de 4 voorbehouden bedden vrij op intensieve zorg, in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk zijn dat er nog 4.  In Noorderhart hebben ze 6 bedden voor covidpatiënten en 6 voor de gewone intensieve zorg en alle 12 liggen ze vol. 

Uitgestelde zorg

Steeds minder bedden op intensieve zorg wil ook zeggen steeds minder plaats en tijd voor de gewone zorg, met alle gevolgen van dien. In enkele Limburgse ziekenhuizen zijn ze al gestart met het uitstellen van de gewone zorg. "In het Jessa ziekenhuis zijn we nu al een week mensen aan het bellen dat hun operatie niet doorgaat", zegt Ketelslegers. "50 patiënten per dag moeten teleurgesteld worden, slecht nieuws dus voor 300 patiënten deze week."

In Tongeren in het AZ Vesalius ziekenhuis hebben ze 2 van de 6 operatiezalen gesloten om de druk op intensieve zorg niet te doen toenemen. In het Sint-Franciscusziekenhuis hebben 3 van de 7 operatiekwartieren de deuren tijdelijk moeten sluiten. In het ZOL en Vesalius merken ze dat ze operaties moeten herplannen en dat er minder nieuwe ingrepen gepland worden in de toekomst.

Tekort aan personeel

Bij Noorderhart hebben ze 30 bedden op de gewone afdelingen moeten sluiten, niet door enkel door een overrompeling aan coronapatiënten, maar ook omdat er een tekort van personeel is op bepaalde afdelingen. "Op intensieve zorg valt het goed te managen, andere afdelingen hebben het moeilijker."

In de meeste ziekenhuizen merken ze dat het ziekteverzuim hoger ligt. "Normaal zit er zo'n 6% thuis wegens ziekte, nu gaat het om 8%", aldus Miet Driesen van het Sint-Trudo ziekenhuis. In het ZOL in Genk is er meer dan 10% afwezig, met enkel vorige week al 74 besmette personeelsleden. "Die collega's moeten 14 dagen thuisblijven, dus we zijn per definitie het dubbel kwijt aan covid", sluit woordvoerder Jurgen Ritzen af. 

Meest gelezen