Coronablog - Viroloog Steven Van Gucht: "In Vlaanderen is aantal besmettingen nog nooit zo hoog geweest"

In Vlaanderen is het aantal coronabesmettingen nog nooit zo hoog geweest als nu. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Kinderen jonger dan 12 vaccineren is vooral belangrijk voor hun welzijn, meent epidemioloog Pierre Van Damme. Volg hier alle updates over de coronacrisis. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "In Vlaanderen is aantal besmettingen nog nooit zo hoog geweest"

"In Vlaanderen is het aantal besmettingen nog nooit zo hoog geweest als nu." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "De afspraak". "Vroeger waren er meer besmettingen in Wallonië en Brussel, nu is het omgekeerd en is vooral Vlaanderen getroffen. In Brussel en Wallonië zijn de cijfers ook hoog, maar het gaat minder fel."

Volgens Van Gucht moet de piek van deze vierde golf sowieso nog komen. "Het blijft maar stijgen. In plaats van te vertragen, zijn de besmettingen aan het versnellen. De ziekenhuizen zullen dat de komende weken nog voelen. Momenteel stevenen we af op 1.000 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg binnen 2 tot 2,5 weken. We volgen veeleer de meest pessimistische curves van de voorspellingen dan de optimistische."

BEKIJK - Een fragment uit het gesprek met Steven Van Gucht in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Kinderen jonger dan 12 ook vaccineren? "Het gaat voor een stuk om hun welzijn"

Moet ons land ook kinderen jonger dan 12 jaar tegen het coronavirus vaccineren, zoals onder meer Israël en de VS al doen? Die vraag lag vanavond op tafel in "Terzake" in een gesprek met Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk en epidemioloog Pierre Van Damme. Grielens twijfelt er niet aan: "Zodra het vaccin voor kleine kinderen goed bevonden is, zal het hen worden aangeboden".

"Kinderen worden inderdaad niet zwaar ziek van COVID-19", erkent Van Damme op zijn beurt. "We weten echter wat het betekent om infecties in de klas te hebben, ouders dragen daar thuis de gevolgen van. Het gaat voor een stuk over het welzijn van het kind, als klassen perfect kunnen draaien, als buitenschoolse activiteiten perfect kunnen doorgaan, als ouders weten dat ze niet voortdurend een quarantaine riskeren."

BEKIJK - Een fragment uit het gesprek met Grielens en Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Ik heb me nergens zo onveilig gevoeld als op die CST-events": Van Gucht hamert op naleven van basismaatregelen

Videospeler inladen...

Verplichte coronavaccinatie voor Duits leger

Het Duitse leger zal, als eerste instantie in het land, verplicht gevaccineerd worden voor corona. Het ministerie van Defensie en een afvaardiging van het personeel hebben besloten de prik tegen het coronavirus op te nemen in de lijst verplichte inentingen, melden Duitse media.

Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer had herhaaldelijk nadrukkelijk gepleit voor een vaccinatieplicht. "Een volledige immunisatie van de soldaten is steeds meer in ons belang", aldus een woordvoerder. De militairen van de Bundeswehr moeten zich nu ook al laten prikken tegen tetanus of, bij inzet in bepaalde gebieden, tegen gele koorts. Een weigering kan worden bestraft.

Genk organiseert "light-versie" van kerstmarkt

In Genk is de kogel door de kerk: er komt toch een schaatsbaan maar met slechts enkele kraampjes. Schepen van Evenementen Karel Kriekemans (CD&V) spreekt over een “light versie van de kerstmarkt”. De focus ligt vooral op shoppers en families, en het is niet de bedoeling om ’s avonds te blijven plakken. “We maken er een overdaggebeuren van en voorzien een sluitingsuur”, klinkt het.

“Er zullen deze keer veel minder kraampjes staan en omstreeks negen uur ’s avonds is alles afgelopen", licht schepen Karel Kriekemans toe. "We focussen ons dus echt op families en shoppers, die veilig een rondje willen schaatsen. Er zullen een drietal eetstandjes zijn met onder meer goulashsoep, hamburgers en loempia’s en een chalet met een terras waar je iets kan drinken. Kortom: het wordt veel kleinschaliger dan de voorgaande edities.”

Lees hier meer:

Leuven verbiedt cantussen voor studenten

In Leuven mogen studenten vanaf vandaag geen cantussen meer organiseren. Tot 28 januari zijn er geen feesten toegelaten waar grote groepen studenten samenkomen om te zingen en te drinken. Burgemeester Ridouani neemt die beslissing wegens de hoge besmettingscijfers. 

Leuven kondigde eerder al aan dat heel wat evenementen afgelast zijn, zoals de kerstmarkt, het foodtruckfestival en de Eindejaarscorrida. En nu is er ook een verbod op cantussen voor studenten. Dat schrijft het studentenblad Veto en het wordt ook bevestigd door burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit).

Lees meer in dit artikel:

Directie legt productie Audi Brussels stil na meerdere coronabesmettingen

De directie van Audi Brussels in Vorst heeft de productie stopgezet, nadat meerdere personeelsleden begin deze week positief getest hadden op het coronavirus. "Uit voorzorg is besloten om deze week niet verder te produceren", meldt Peter D'hoore, woordvoerder van Audi Brussels.

Lees meer in dit artikel:

Druk op Limburgse ziekenhuizen neemt toe

Er liggen nu 248 covidpatiënten verspreid over de zes ziekenhuizen, waarvan er 57 op intensieve afdelingen. In Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden de afgelopen week verschillende operaties uitgesteld en ook het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft de voorbije week al enkele keren covidpatiënten moeten doorverwijzen naar andere Limburgse ziekenhuizen. 

Lees hier meer:

Oost-Vlaanderen verbiedt komende vier weken fuiven en dansfeesten

Oost-Vlaanderen verbiedt de komende vier weken fuiven en dansfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat vooral om feesten van jeugdverenigingen of sportclubs. Privéfeestjes thuis of eetfestijnen mogen wel nog georganiseerd worden, maar gouverneur Carina Van Cauter roept op om daar strikt de bestaande coronamaatregelen te volgen.

Lees meer in dit artikel:

Vanaf morgen is anderhalve meter afstand houden opnieuw verplicht in Nederland

Vanaf morgen is het in Nederland weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is de anderhalve meter afstand nog een dringend advies, maar het aftredende kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Op plaatsen waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven, kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondmaskerplicht.

Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die de regering anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca, en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

De Nederlandse regering blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

Meest gelezen