Klimaatkamers van UHasselt in Maasmechelen onderzoeken nu ook invloed klimaatverandering op peren

Vanaf volgend jaar wordt in de Ecotron, de klimaatkamers op het Nationaal Park Hoge Kempen in Eisden, ook onderzoek gedaan naar de invloed van de klimaatverandering op de peren. Tot nu toe werd daar de invloed van de klimaatwijziging op de heide en gerst onderzocht door wetenschappers van onder meer de UHasselt. 

De Ecotron is een opvallend, spiegelend onderzoekscentrum in Eisden (Maasmechelen), bij één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is vijf jaar geleden opgericht door de UHasselt en bestaat uit 12 hoogtechnologische ecosysteemkamers, waarin het klimaat van de toekomst kan worden nagebootst. Tot nu toe werd daarbij vooral gekeken naar de invloed van de klimaatverandering op de heide.

Vooral peren hebben te lijden onder de klimaatverandering, zowel de vruchten als de bomen

Dany Bylemans, directeur PC Fruit

Maar vanaf volgend jaar zal ook gekeken worden naar de invloed van de klimaatverandering op peren. "We merken de jongste jaren dat de klimaatperikelen zoals hittegolven hun invloed hebben op alle fruitsoorten, maar vooral de peren hebben er last van", vertelt Dany Bylemans van PC Fruit. "De vruchten verbranden en zijn minder houdbaar. Maar ook de boom ziet er van af, hij krijgt minder water, er is minder groei, hij sluit zijn huidmondjes zodat hij minder verdampt maar daardoor vertrekt er ook minder sap naar de vruchten. Dat zijn allemaal zaken waar we op dit moment te weinig zicht op hebben. Daarom willen we onderzoeken welke maatregelen we de telers kunnen aanbevelen bij het aanleggen van nieuwe boomgaarden of bij het snoeien, om een deel van de problemen op te vangen, zeker tegen 2050."

Eerst een seizoen wennen

Wetenschappers uit heel de wereld hebben een consensus bereikt over hoe het klimaat er in 2050 zal uitzien. Dat wordt gesimuleerd in de klimaatkamers, en zo kan de vergelijking gemaakt worden met het klimaat van vandaag. Het gaat om parameters als temperatuur, CO2, maar ook de grillige neerslag. En dat wordt dan getest op perenbomen die geplant worden in 3 kamers met het toekomstige klimaat en 3 kamers met het huidige klimaat, telkens met 2 volwassen perenbomen in elke kamer. In de loop van volgend jaar worden de bomen in 2 fasen in de klimaatkamers ingebracht, eerst krijgen ze een seizoen om zich aan te passen en pas dan start de klimaatsimulatie.

Het is overigens geen toeval dat op de perenteelt wordt gefocust, want die wordt alsmaar belangrijker dan de appelproductie in Haspengouw. 

Meest gelezen