Na inbreuken bij PostNL en DPD: Minister De Sutter (Groen) wil dat pakjesbedrijven deel bezorgers zelf in dienst nemen

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) wil dat grote pakjesbedrijven minstens een deel van hun bezorgers zelf vast in dienst nemen. Ze werkt daarvoor aan een nieuwe wet. Gisteren en vandaag stelde de arbeidsinspectie verschillende inbreuken vast bij koeriersbedrijven PostNL en DPD. Vooral het systeem via "onderaanneming" wordt in het vizier genomen. 

"Dit zijn toestanden zoals in de 19e eeuw", reageert minister van Post De Sutter na de verschillende invallen door de sociale inspectie in filialen en depots van pakjesleveranciers. De inspecteurs stelden zowel bij DPD vandaag, als bij PostNL gisteren verschillende inbreuken vast: mensen die in het zwart aan het werk waren, mensen die zelfs geen verblijfsvergunning hadden in ons land ...

Het probleem lijkt vooral het systeem via onderaannemingen te zijn. Het zijn niet de grote pakjesbedrijven zelf die leveren, maar wel zelfstandige onderaannemingen. 

Die onderaannemingen worden volgens vakbonden vaak onder druk gezet om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk, en zo goedkoop mogelijk pakjes te leveren, wat er toe kan leiden dat de eigenlijke chauffeurs ellenlange dagen kloppen. "We wisten dat er een probleem was", aldus De Sutter, "maar niet dat het zo ernstig was." Een deel van het probleem, zo zegt De Sutter in "De afspraak", is dat die onderaannemers kleine bedrijven zijn, met weinig personeel, en dus ook geen syndicale vertegenwoordiging.

Wat wil minister De Sutter (Groen) doen aan de wantoestanden bij pakjesbedrijven? Bekijk hier haar toelichting in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Dat systeem met onderaannemingen moet anders, de schijnzelfstandigheid moet eruit", gaat De Sutter verder. "Het gaat over e-commerce dus via de postwet kan ik zeggen dat zelfs als er nog met onderaannemers gewerkt wordt de grote bedrijven toch minstens een deel van de bezorgers zelf vast in dienst moeten nemen, met de vereiste loon- en arbeidsvoorwaarden (...) We waren al bezig aan een nieuwe wet, de details zijn nog niet rond, maar het nieuws van de afgelopen dagen zal het werk wel versnellen."

"Uiteraard staan hier ook sancties op. Als dit wet wordt, dan maakt het deel uit van het arbeids- en socialezekerheidsrecht, en moeten de bedrijven zich daar gewoon aan houden", besluit de minister. 

"De onderaannemers van pakjesbedrijven hebben weinig personeel en dus ook geen syndicale vertegenwoordiging", aldus De Sutter nog in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen