Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Waalse arts vervalste vermoedelijk zo'n 2.000 vaccinatiecertificaten

Een Waalse arts wordt ervan verdacht zowat 2.000 coronavaccins valselijk te hebben geregistreerd, waardoor ook de afgeleide Covid Safe Tickets onjuist zijn. Dat heeft Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) gezegd aan de Franstalige nieuwszender LN24. De betrokken coronapassen zijn intussen gedeactiveerd en de houders ervan riskeren ook vervolging. Ook naar andere artsen loopt een onderzoek.

De Waalse gezondheidsadministratie kreeg lucht van de zaak toen bleek dat de arts abnormaal veel mensen "uit alle hoeken van Wallonië en wellicht ook daarbuiten" leek te vaccineren, op de meest vreemde momenten. Bovendien waren de vaccins ook nooit afgehaald. De man zou zo'n 2.000 valse vaccinaties hebben doorgegeven, wat daarop dan evenveel valse coronapassen opleverde. 

Het parket van Charleroi voert nu een onderzoek, de arts zal worden vervolgd voor valsheid in geschriften. In afwachting van het resultaat van het onderzoek mag hij geen vaccinatiecertificaten meer uitschrijven, het dossier is ook verstuurd naar de Orde der Artsen. De zowat 2.000 mensen die de valse documenten gekregen hebben, worden opnieuw uitgenodigd om zich écht te laten vaccineren. Ook zij riskeren vervolgd te worden.

De bevoegde ministers van de andere entiteiten in ons land (Brussel, Vlaams en federaal) zijn op de hoogte gebracht van de zaak. Er is al onderzocht of de bewuste Waalse arts ook mensen in Vlaanderen heeft "bediend", maar dat blijkt niet het geval, laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten.

De Waalse minister Morreale voegde er bij RTBF aan toe dat er nog onderzoeken lopen naar mogelijke fraude bij andere artsen, al zou het om fraude op minder grote schaal gaan. "Dit is hoe dan ook een groot gezondheidsschandaal", aldus minister Morreale (zie video hieronder). Er wordt ook onderzocht of andere artsen in Vlaanderen valse vaccincertificaten verspreiden, maar uit een eerste screening blijkt dat niet het geval, laat het kabinet van minister Beke weten.

Videospeler inladen...

Vaccinnet niet waterdicht

In Wallonië wordt sinds september meer ingezet op huisartsen die het coronavaccin plaatsen bij hun patiënten, naast de vaccinatiecentra die werden afgebouwd.

Coronavaccins worden ingegeven in de centrale databank van Vaccinnet. Een arts heeft daarvoor je rijksregisternummer en het lotnummer van het vaccin nodig. Maar in Vaccinnet staat geen limiet op het aantal lotnummers dat een arts kan ingeven. Zo'n lotnummer is voor alle duidelijkheid niet gekoppeld aan één vaccin of één flacon, maar aan een hele productie-eenheid.

De praktijken van die collega zijn totaal verwerpelijk

Dokter Roel Van Giel, huisartsenvereniging Domus Medica

Hoe dan ook is het systeem op die manier enigszins fraudegevoelig. "Maar we rekenen op de integriteit van de artsen", reageert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het systeem is inderdaad niet 100 procent waterdicht", zegt ook dokter Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica (zie video hieronder). "De praktijken van die collega zijn totaal verwerpelijk. Je gaat ervan uit dat een arts de informatie ingeeft, want het gaat wel degelijk over medische informatie."

Videospeler inladen...

Straf?

Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokken arts. De kwalificatie is valsheid in geschriften, een ernstig misdrijf waarop celstraffen tot 10 jaar staan. In sommige gevallen kan een overtreder er vanaf komen met een minnelijke schikking van 750 euro, dat kan elke procureur afzonderlijk beslissen.

Naast het gerechtelijke luik, kan de arts ook tuchtrechtelijk worden aangepakt. De provinciale geneeskundige commissies kunnen tussenkomen bij ernstige gevallen en het visum van de arts onmiddellijk intrekken. Ook de Orde der Artsen kan tuchtsancties opleggen, al kan die procedure door de beroepsmogelijkheden tijd in beslag nemen.

Meest gelezen