Viio Borgloon-Tongeren schakelt als eerste grote Limburgse scholengroep opnieuw over naar tijdelijk thuisonderwijs 

1500 leerlingen van de secundaire school Viio in Tongeren en Borgloon krijgen vanaf vandaag acht dagen lang opnieuw thuisonderwijs. Die beslissing komt er omdat er momenteel zoveel leerlingen en leerkrachten van de school in quarantaine zitten. 

Dat de hele scholengroep gedeeltelijk - zo'n 700 leerlingen die praktijklessen hebben, mogen wel nog naar school - moet overschakelen op thuisonderwijs, met de voorgaande coronagolven nog vers in het geheugen, is voor het Viio teleurstellend. "Maar het is een weloverwogen keuze",  zegt directeur Guy Voets van Viio Borgloon-Tongeren, met twee campussen in Tongeren en eentje in Borgloon. "Enerzijds heb je een aantal leerlingen die de lessen niet kunnen volgen omdat ze zelf in quarantaine zitten. Dat zijn er vrij veel, zo'n 130. Anderzijds krijgen leerlingen geen les omdat leerkrachten thuiszitten, door bijvoorbeeld hoogrisicocontacten in hun omgeving. Daardoor is er sprake van lesuitval voor een grote groep van leerlingen. We hebben er daarom voor gekozen om online les te geven. Want dat is nog altijd een beter alternatief dan hoe het nu is."

Veel van onze leerkrachten zitten thuis omdat er in de lagere scholen van hun kinderen veel besmettingen zijn

Guy Voets, directeur Viio Borgloon-Tongeren

"Het is onze bedoeling tot en met drie december thuisonderwijs te geven",  zegt directeur Voets. "Op zes december willen we opnieuw overschakelen naar een normale werking, want dan starten de examens in de derde graad. Je weet natuurlijk nooit hoe de situatie dan is. Intussen zijn we dankbaar dat ons lerarenkorps zoveel inspanningen doet om het thuisonderwijs opnieuw mogelijk te maken. We staan als directie ook telkens versteld van hoe creatief onze leerkrachten met online lesgeven aan de slag gaan."

Charlotte Dejan is leerkracht in Viio Tongeren en blikt vooruit op haar 'eerste' thuiswerkdag:

Een van die creatieve leerkrachten is Charlotte Dejan. Ze is leerkracht gedragswetenschappen, cultuurwetenschappen en psychologie. "Ik kijk er een beetje tegenop maar wat moet dat moet, en het is nog met veel goesting", drukt Dejan ons op het hart. "We zijn goed voorbereid, al hopen we dat alle leerlingen een goede internetverbinding hebben." De leerkracht vertrouwt ons toe dat haar leerlingen zich morgen al meteen aan hun eerste online toets mogen verwachten. "Want ook die gaan gewoon door."

Zoveel mogelijk leerlingen zo goed mogelijk proberen te bereiken

"We voelen dat ook onze leerlingen dat thuisonderwijs echt beu zijn en dat kunnen we heel goed begrijpen", zegt Voets. "Maar het is nu even een tijdelijke noodsituatie en we moeten het op deze manier doen om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar een normale situatie. De leerlingen beseffen ook wel dat we door deze beslissing veel meer leerlingen kunnen bereiken", besluit Voets. 

Meest gelezen