© Belga

Arbeidsinspectie valt ook binnen bij pakjesbedrijf DPD, auditeur: "Gaan hele systeem via onderaannemers onderzoeken"

De arbeidsinspectie is vanmorgen binnengevallen bij de vestiging van pakjesbedrijf DPD in Lummen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Er werden inbreuken vastgesteld zoals zwartwerk en illegale tewerkstelling. Gisteren vielen inspecteurs binnen in verschillende vestigingen van een ander koeriersbedrijf, PostNL. Daar werden soortgelijke inbreuken vastgesteld. 

"Het zijn de diensten van RIZIV, RVA en de politie die een controle hebben uitgevoerd vanmorgen. Er zijn verschillende inbreuken vastgesteld op deeltijdse arbeid, zwartwerk en er waren ook enkele werknemers die geen verblijfsvergunning hadden", bevestigt afdelingsauditeur van Limburg Christel Vanreyten aan VRT NWS. "De inspectiediensten gaan hun vaststellingen nu verder onderzoeken en overmaken aan het arbeidsauditoraat."

Verzegeling bij PostNL

Gisteren viel de politie samen met inspectiediensten binnen bij koeriersbedrijf PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie. Het depot in Wommelgem werd verzegeld, omdat er inbreuken werden vastgesteld omtrent deeltijdse arbeid: mensen waren buiten hun werkrooster aan het werk. Ook werden inbreuken inzake zwartwerk vastgesteld. Net zoals bij DPD vandaag, werd bij PostNL in Mechelen gisteren ook iemand aangetroffen zonder papieren, die ter beschikking werd gesteld van de dienst vreemdelingenzaken. De verzegeling van het PostNL-depot in Wommelgem kan ervoor zorgen dat de levering van duizenden pakjes vertraagd wordt. Het depot van DPD in Lummen werd vandaag niet verzegeld.

De Belgische Transportarbeidsersbond BTB kwam gisteren ook met een "zwartboek e-commerce". Ze hekelden daar mogelijke wanpraktijken bij PostNL, maar dus ook bij gelijkaardige bedrijven als GLS en DPD. 

Het hele systeem waar risico's worden afgewenteld op onderaannemers, willen we nu onderzoeken

Christel Vanreyten, afdelingsauditeur

De pakjesbedrijven werken in ieder geval via een gelijkaardig systeem van "onderaanneming". De spelers nemen niet rechtstreeks chauffeurs in dienst, maar werken via kleinere koeriersbedrijven. Volgens de vakbonden worden die onder druk gezet om pakjes heel snel en voor weinig geld te leveren, wat uiteindelijk de chauffeurs dan weer onder druk zet. "Het hele systeem waar risico's worden afgewenteld op onderaannemers die dan niet aan reglementering voldoen, dat willen we verder onderzoeken", aldus Vandereyten nog. 

PostNL en GLS werden in een eerder onderzoek naar sociale fraude ook al gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Enkele onderaannemers van PostNL werden ook al eens onder de loep genomen door de Bijzondere Belastingsinspectie omdat ze mogelijk het betalen van sociale bijdragen zouden ontweken hebben. 

De Arbeidsinspectie wil vooral paal en perk stellen aan de wijdverbreide schijnzelfstandigheid in de sector van de pakjesbedrijven. Minister van Post Petra De Sutter wil daarvoor een wetswijziging doorvoeren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen