Foto ter illustratie
BELGA

Dronken spookrijder die met kerst crasht op wagen van jong koppel krijgt elektronische enkelband

De spookrijder die vorig jaar op kerstdag dronken inreed op de wagen van een jong koppel in Halle wordt zes maanden onder elektronisch toezicht geplaatst. Na het incident op de A8 pleegde de man vluchtmisdrijf terwijl de slachtoffers in kritieke toestand verkeerden. Nadien werd de man gevat met 1,8 promille alcohol in het bloed.

Het ongeval gebeurde op kerstdag op de A8 in Halle. Een man uit Wemmel was na een feestje met vrienden met zijn bestelwagen onderweg naar Doornik. Daar moest hij enkele pakjes leveren, maar op de A8 in Halle liep het fout. Bij het verlaten van de Brusselse Ring vergiste hij zich van rijstrook en reed in tegenovergestelde richting de autosnelweg op. Drie kilometer lang was de man aan het spookrijden tot hij ter hoogte van Halle frontaal botste tegen de BMW van een 22-jarige Dilbekenaar. De brandweer moest hem en zijn 20-jarige vriendin bevrijden. Het koppel werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Van de spookrijder was bij aankomst van de hulpdiensten geen spoor meer.  Pas een half uur later kon hij in Halle gevat worden door de politie.  Na controle bleek dat de man 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Hij werd opgepakt en moest voor de onderzoeksrechter verschijnen, die hem na verhoor vrij liet onder voorwaarden.

Elektronische enkelband

Voor de feiten moest de man nu voor de rechter verschijnen. En dat was al de tweede keer nadat hij in 2011 eveneens een ongeval onder invloed had veroorzaakt. Hoewel de man spijt betuigde en om een werkstraf vroeg,  was de politierechter deze keer niet mild en plaatste hij de man zes maanden onder elektronisch toezicht. Dat wil zeggen dat hij thuis zijn straf kan uitzitten met een elektronische enkelband en dat hij alleen nog naar buiten mag om te werken. Daarnaast is de man ook voor een jaar zijn rijbewijs kwijt en moet hij eerst vier examens afleggen alvorens dat hij zijn rijbewijs terugkrijgt. Dan nog zal hij drie jaar met een alcoholslot moeten rondrijden.  

Slachtoffers

Het aangereden koppel overleefde de crash maar draagt nog steeds de gevolgen. De bestuurder van de BMW liep bij het ongeval een hersenletsel op, zijn medepassagier een dubbele wervelbreuk.

Meest gelezen