Radio 2

"Love story" tussen Zaventemse zwanen is al voorbij: "Gearrangeerd huwelijk werkte niet"

De nieuwe mannetjeszwaan in park Mariadal in Zaventem heeft zijn biezen gepakt. Daardoor blijft de vrouwtjeszwaan opnieuw alleen achter. De gemeente kocht het mannetje nadat de vorige partner van de vrouwelijke zwaan dit voorjaar was doodgebeten door honden.

"De aankoop van het nieuwe mannetje heeft ons 485 euro gekost", steekt schepen voor Dierenwelzijn Hamid Akaychouh (CD&V) van wal. "Maar de liefde tussen hem en het vrouwtje was niet groot en het mannetje is intussen met de noorderzon verdwenen. Hij zou al gezien zijn op de vijvers aan het parkje in de Diegemstraat", aldus de schepen.

Niet forceren

“Het matchte gewoon niet. Zwanen zijn heel fragiel. Ze zijn gehecht aan hun partner voor het leven. Je kan ze niet dwingen en dat is nu nog maar eens gebleken.  Het leek precies alsof we er een gearrangeerd huwelijk van wilden maken”, kan de schepen er nog om lachen. “Maar zo werkt het dus niet. Als het geforceerd is, dan gaat het niet."

Nieuw koppel

Wat nu? Akaychouh is van plan om in het voorjaar een bestaand zwanenkoppel te kopen. “We hopen dat ze van het park Mariadal hun habitat zullen maken, want ook dat is geen zekerheid. Als we daar een koppel zetten, bestaat nog altijd de kans dat ze wegvliegen.” Wat er met het achtergebleven vrouwtje zal gebeuren, is nog niet zeker. Het dier is intussen al 17 jaar oud. 

Meest gelezen