Minister Demir werft 10 extra milieu-inspecteurs aan, onder meer om te controleren op gevaarlijke stoffen als PFOS

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal volgend jaar tien extra voltijdse milieu-inspecteurs aanwerven. De laatste jaren nam de personeelscapaciteit bij de inspectiedienst alleen maar af, maar minister Demir vindt het belangrijk om die trend te doorbreken. "Die tien extra aanwervingen zijn heel belangrijk", aldus Demir. "Het gaat bijvoorbeeld over mensen met specialisaties in heel specifieke domeinen, bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen als PFAS."

Eerder dit jaar kwam chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht in opspraak nadat bleek dat de omgeving rond het bedrijf sterk vervuild was met de schadelijke stof PFOS. Ook de Vlaamse regering kreeg ervan langs, vooral omdat er niet eerder ingegrepen was. 

In een Pano-reportage getuigden verschillende milieu-inspecteurs dat het jarenlang niet mogelijk was om vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven, zoals 3M, goed te controleren. Ze vertelden onder andere over een ernstig personeelstekort, veroorzaakt door besparingen.

Dalende personeelscapaciteit doorbreken

Demir erkent dat de personeelscapaciteit bij de Vlaamse handhavingsdiensten sinds 2016 inderdaad in dalende lijn ging. Tijdens de vorige bestuursperiode zag de Vlaamse omgevingsinspectie 26 personeelsleden vertrekken die niet vervangen werden. Sinds Demir zelf bevoegd minister is, zijn er nog eens zeven personeelsleden uitgevloeid. Maar die dalende trend wil Demir nu doorbreken.

"Een overheid die regels maakt, die moet er ook voor zorgen dat die regels worden gecontroleerd en gehandhaafd", aldus Demir. "Die tien extra aanwervingen die vanaf volgend jaar zullen ingaan bij de milieu-inspectie zijn heel belangrijk. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met specialisaties in heel specifieke domeinen, bijvoorbeeld heel gevaarlijke en ingewikkelde stoffen zoals PFAS. Daar hebben we gespecialiseerde milieu-inspecteurs voor nodig. En die komen er dus aan."

Beluister hier het interview met minister Demir in "De ochtend" op Radio 1:

Meer samenwerking

Maar zullen 10 inspecteurs het verschil kunnen maken? Zullen op die manier wél alle bedrijven gecontroleerd kunnen worden? "Extra aanwervingen is één punt", zegt Demir. "Maar een tweede punt waar ik op inzet is dat er meer samenwerking moet zijn tussen de diensten."

"Het kan bijvoorbeeld niet dat een inspecteur Ruimtelijke Ordening inbreuken vaststelt bij een bepaald bedrijf en dat niet wordt doorgegeven aan de milieu-inspecteurs. Daarom komt er één Vlaams sanctieregister. Alle acties en alle sancties die worden uitgeschreven zullen daar voortaan in moeten komen. Zo weet men in Vlaanderen van elkaar wie al een boete heeft gehad en kan men veel gerichter gaan controleren."

Tevreden oppositie

Vlaamse oppositiepartij Groen reageert tevreden op de beslissing om meer inspecteurs aan te werven. "Een voorstel voor meer inspectie, zullen we met plezier steunen", zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege. Al maakt ze meteen ook een kanttekening: "We zijn benieuwd hoe deze minister deze beslissing zal financieren. Het kan niet zijn dat dit op kap is van andere personeels- of werkingsbesparingen in andere diensten van het beleidsdomein Omgeving. Want niet alleen de milieu-inspectie zit op haar tandvlees. We horen de noodkreet van extra personeel bij de volledige milieuadministratie."

Meest gelezen