Geen centrale teststraten in Gent: "Te duur en onmogelijk te organiseren"

Er komt voorlopig geen corona-zelfteststraat in de Gentse uitgaansbuurt. Dat hebben de stad Gent en uitbaters van verschillende horecazaken gisteren beslist. Het idee kwam er omdat verschillende danscafés en discotheken in Gent het niet zagen zitten om elk apart zelftests te organiseren. Na een eerste evaluatie blijkt het idee onwerkbaar. 

Een centrale zelfteststraat in Gent komt er voorlopig niet, omdat het te moeilijk te organiseren is. Dat zijn de stad  en NGHTLF GHNT, een vereniging van uitbaters van verschillende Gentse danscafés en nachtclubs gisteren na een overleg overeengekomen. "Het is zeer begrijpelijk, het is moeilijk en te complex om te organiseren", zegt café-uitbater Tim Joiris. "Bovendien zitten we aan de limieten van onze kostprijs. Een centrale teststraat kost extra handen die niemand heeft."  

Een centrale teststraat kost extra handen die niemand heeft
Tim Joiris, café-uitbater in de Overpoort

Te duur voor studenten

Als er een centrale teststraat zou zijn gekomen, dan hadden de klanten de zelftesten zelf moeten betalen. Onwerkbaar, zegt Joiris. "Dit is duur, zeker voor studenten die stilaan moeten beginnen te studeren voor de examens, en snel nog een pintje of 3 willen gaan drinken. Daar zouden ze dan nog eens 5 euro extra moeten betalen voor een zelftest. Bovendien, wie gaat dat afnemen? Wij hebben daar geen mensen voor.  We hebben er als uitgaansbuurt dan ook voor gekozen om te werken met mondmasker, en we vragen onze klanten om dat te respecteren."

We hebben ervoor gekozen om te werken met mondmasker, onze klanten moeten dat respecteren
Tim Joiris, café-uitbater in de Overpoort

Vorige week besliste het overlegcomité dat bezoekers van danscafés zoals die in de Gentse  Overpoort, een mondmasker moeten dragen wanneer ze bewegen. Dat komt doordat danscafés onder de regels van de horeca vallen. "Het mondmasker mag afgezet worden om te consumeren, op het moment dat ze niet drinken moet het op", zegt Joiris. Hij zegt ook die regel nauwlettend in de gaten te houden: "Elke maatregel die er nu is moeten we samen volgen of we moeten binnenkort weer dicht." 

Elke maatregel die er nu is moeten we samen volgen of we moeten binnenkort dicht

Tim Joiris, café-uitbater in de Overpoort

Testen kan voor 1 evenement, niet voor hoppende klanten

Anders dan bij danscafés is het voor bezoekers van discotheken: die moeten niet alleen een coronapas hebben, maar moeten ook een mondmasker dragen, of  moeten een negatieve zelftest kunnen voorleggen. Ook wie in Gent naar een groot evenement gaat, zoals bijvoorbeeld in de Vooruit afgelopen weekend, kan binnen dansen zonder mondmasker, na een negatieve zelftest. "Da's onmogelijk voor een straat zoals de Overpoort waar 30 cafés zijn", zegt Joiris. "We hebben geen klanten die lang blijven, ze hoppen van het ene café naar het andere." 

Meest gelezen