Videospeler inladen...

Oncoloog Gert De Meerleer getuigt over uitgestelde zorg door corona: "Ik vrees dat we het ergste nog gaan zien"

Nu de ziekenhuizen kreunen onder de vierde coronagolf wordt de andere zorg (alweer) uitgesteld. Afgelopen weekend getuigde VRT-journalist Chris Van Den Abeele nog over zijn kankeroperatie die werd uitgesteld. En hij is niet alleen. Heel wat patiënten zien hun behandeling uitgesteld worden. Daarnaast wordt er nog te vaak te laat gediagnosticeerd. "Kanker is een ziekte waarbij geldt: hoe vroeger, hoe beter", zegt Professor Gert De Meerleer, kliniekhoofd radiotherapie en oncologie van het UZ Leuven in "Laat".

Professor De Meerleer ziet dagelijks gevallen van patiënten die niet (in het UZ Leuven) of pas later geholpen kunnen worden. "Enkele dagen terug kreeg een patiënt van een collega een complicatie door de chemotherapie. Dat uitte zich in een bloedvergiftiging. Die man moest in isolatie door een verlaagde weerstand. Die man had geen plaats in ons ziekenhuis en moest met een transport naar een ander ziekenhuis gebracht worden", vertelt De Meerleer. "Dat is moeilijk te verantwoorden en het begint mentaal zwaar door te wegen."

Late diagnose

Het gaat niet alleen om mensen waarvan de behandeling wordt uitgesteld. Mensen zijn ook minder geneigd om naar de dokter te gaan en worden dan ook laat gediagnosticeerd. Het is een kwaal die al vanaf het begin van de coronacrisis bestaat, maar nog steeds actueel is. 

Op de afdeling van dokter De Meerleer, gespecialeerd in kankers in het urologisch gebied zoals prostaatkanker, zien ze een toename van 60 procent van prostaatkanker in het stadium C. Dat is een gevorderd stadium waarbij er sprake is van uitzaaiingen. "Die zijn zo geëvolueerd omdat er te lang wordt gewacht." Dat is uiteraard een slechte evolutie. "Kanker is een ziekte waarbij het geldt: hoe vroeger, hoe beter."

Ergste moet nog komen

De Meerleer vreest wel dat het ergste nog moet komen. "Er is nu al uitval van personeel, niet alleen door corona, maar ook mentaal zoals burn-outs. Het gaat als een boemerang in ons gezicht terugkomen. Wanneer gaan we die misschien nu niet kunnen komen, behandelen?" 

Op de afdeling van De Meerleer zitten ze nu al met 140 procent overboekingen. Concreet gaat dat over een stijging in consultaties en behandelingen. Daarnaast wordt de behandeling ook verkort en geïntensiveerd om de wachttijden te beperken. "Je kan dat niet blijven vragen", zucht De Meerleer.

Telkens horen dat je operatie wordt uitgesteld, dat weegt ook door op de patiënt zelf. Dirk Serneels is kankerpatiënt. Zijn zorg werd in de vorige coronagolf ook uitgesteld. Ook voor hem was het zwaar om te horen dat zijn operatie op de lange baan werd geschoven. "Heel moeilijk. Ik heb vanaf juli wekelijks naar het ziekenhuis gebeld. Echt naar de uroloog: wanneer is mijn operatie? Kan je me alsjeblieft niet op de planning zetten? Op een bepaald moment krijg je het idee dat je alleen bent en dat je nu geopereerd wil worden", vertelt Serneels.

"Het was een agressieve vorm hadden ze toen gezegd, dus ik moest een operatie ondergaan. En die operatie was voorzien in de maand mei. Maar dan is die uitgesteld naar juni, die is uitgesteld naar juli. Uiteindelijk ben ik in september geopereerd geweest", vertelt kankerpatiënt Dirk Serneels.

Videospeler inladen...

Dokter De Meerleer begrijpt volledig Serneels' situatie, maar geeft ook aan dat ook hij machteloos is. "Ik zou zelf liefst zo snel mogelijk die operatie doen, maar als er geen operatiezaal beschikbaar is dan kun je niet."

De Meerleer hoopt tegen eind volgend jaar hier uit te zijn, maar is ook heel realistisch: "Dat hoop ik, maar ik vrees dat het niet zo zal zijn. Omdat er een parallel probleem is dat steeds minder mensen in de zorg zullen werken", legt hij uit. "Ik denk dat we afstevenen op een tekort aan artsen en aan verpleegkundig personeel en dat is de boemerang waar ik voor vrees."

Bekijk hier het volledige gesprek met dokter De Meerleer in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen