Stad Brugge

Gouverneur Decaluwé dreigt met afgelasting Brugse stadswandeling: “Wintergloed mét coronapas of geen Wintergloed”

Komende vrijdag start Wintergloed in Brugge, als West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé daar geen stokje voor steekt. “Als Wintergloed geen controle op het Covid Safe Ticket organiseert, mag het niet doorgaan”, stelt hij. Burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) noemt die controles niet nodig en onmogelijk.

Vrijdag start in Brugge de magisch verlichte stadswandeling Wintergloed. In tegenstelling tot de kerstmarkt zal je voor de wandeling geen Covid Safe Ticket nodig hebben. “Dat is onbegonnen werk”, zei De fauw eerder deze week. “Een toegangscontrole is moeilijk te organiseren omdat er heel wat mensen langs het parcours wonen en werken.” Bezoekers moeten tijdens de wandeling wel een mondmasker dragen. 

Daarnaast neemt de stad nog enkele bijkomende maatregelen. Zo worden bepaalde delen van het parcours eenrichtingsverkeer, zal raamverkoop verboden zijn en zal de politie de drukte monitoren aan de hand van mobiele camera’s.

Massa-evenement

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé is niet blij met die maatregelen: “Als Wintergloed niet controleert op het Covid Safe Ticket, mag het niet doorgaan”, zegt hij. “Voor massa-evenementen is een Covid Safe Ticket verplicht en dit is een massa-evenement. Als ze geen coronapas vragen, moet ik besluiten dat het niet mag doorgaan.”

Burgemeester De fauw is niet opgezet met de uitspraak van de gouverneur: “Zijn besluit zou rap vernietigd worden.” Volgens hem is Wintergloed geen evenement, maar een verlichting van de stad. “Als dat niet mag, kunnen we even goed alle kerstverlichting weghalen.”

Beluister hieronder het gesprek bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

Meest gelezen