Halle schaatst

Halle schaatst afgelast: "Moeilijke, maar moedige beslissing"

Geen schaatspret rond eindejaar in Halle: de organisatoren blazen Halle schaatst af. De evolutie van de vierde coronagolf is te onzeker, zeggen ze. 

"Een moeilijke, maar moedige beslissing om de toekomst te verzekeren": zo vat Frank Vannerom van Halle Events het besluit samen. "We konden nog tot één week voor de opbouw van de tent wachten om de beslissing te nemen. Maar de coronacijfers zijn slecht en blijven verslechteren. We konden dus niets anders doen dan het evenement te annuleren."

Financieel risico

Het financiële risico is te groot, zegt het bestuur van Halle Events.  Zo stijgen de kosten voor het uitbaten van de schaatsbaan, maar daalt tegelijk het aantal sponsors. De scholen, die traditioneel voor veel publiek zorgen, aarzelen. Er zijn nog maar 1.500 inschrijvingen, dat is één derde van het aantal in normale tijden. En op de publieke opkomst is er al helemaal geen uitzicht. 

Daar komen nog eens de extra lasten voor de organisatie bij. "Zo zouden er extra mensen nodig zijn voor de controle van de coronapas en voor het toezicht op de maskerdracht. En wat zouden we moeten doen als er plots een helpende vereniging uitvalt door een besmetting of quarantaine," vraagt Vannerom zich af.  Ook de nodige CO2-meters zouden veel kosten. 

Geen subsidies, slechte kalender

"Wij krijgen ook geen subsidies, alleen logistieke steun van de stad.  En tot slot valt ook de kalender tegen dit jaar, omdat zowel kerstmis als nieuwjaar op een zaterdag vallen. Daardoor vallen onze lange openingsavonden op vrijdag weg", aldus Vannerom. "Al deze factoren en de onzekere evolutie van de coronacrisis dwongen ons om tot een annulatie over te gaan. We sparen onze middelen liever voor een volgende editie", besluit Vannerom. 

Meest gelezen