Historische beslissing in Italië: verlamde man krijgt als eerste medische hulp om leven te beëindigen

In Italië heeft een man toestemming gekregen voor medische hulp om een einde te maken aan zijn leven. Nadat een rechtbank eerder zijn fiat had gegeven, stemt nu ook een ethisch comité van artsen en psychologen mee in. Italianen spreken van een historische beslissing, aangezien euthanasie er nog steeds strikt verboden is. Het verhaal van “Mario” blaast dat debat wel nieuw leven in.

Tien jaar geleden raakte de 43-jarige man in kwestie betrokken bij een zwaar verkeersongeval. “Mario”, zoals de Italiaanse media naar hem verwijzen, raakte verlamd aan alle ledematen en kan enkel nog zijn rechterpink bewegen. In een brief die de krant La Stampa publiceerde, schrijft Mario dat zijn situatie lang draagbaar was, maar de grens nu is overschreden.

Al lijkt het wel alsof Mario al wel een tijdje op het randje van het haalbare balanceerde. De Italiaan diende immers vorig jaar reeds een verzoek in om te mogen sterven onder begeleiding. Dat kon in eerste instantie in buurland Zwitserland, maar daar had hij uiteindelijk toch geen oren naar. Mario was namelijk van mening dat hij het recht had om in Italië heen te gaan. 

Met de hulp van de Italiaanse ngo Luca Coscioni Association zette de man de procedure voort. En dat loonde: Na zo’n 14 maanden ging een ethisch comité van artsen en psychologen akkoord met zijn laatste wens, nadat een rechtbank eerder al zijn goedkeuring had gegeven. Zo krijgt Mario waar hij al zo lang op hoopte.

In een bericht op de website van de ngo laat hij weten dat er een pak van zijn schouders valt:  “Ik voel me lichter en ben alle spanning kwijt die zich de afgelopen jaren had opgebouwd.” Mario zal een dodelijk middel krijgen van een arts. Wanneer hij dat effectief zal innemen, is nog niet bekend. In zijn brief in La Stampa roept hij dokters wel op alles snel in orde te brengen. 

Petitie blaast debat nieuw leven in

Hoewel Mario zijn wens weldra wordt ingewilligd, blijft hulp bij zelfdoding een netelige kwestie in de laars. Sinds 2019 bestaat er een juridische mogelijkheid om hulp te krijgen, onder zeer strenge voorwaarden weliswaar. De patiënt(e) moet bijvoorbeeld ondraaglijk lijden en helder genoeg zijn om zelf over zijn of haar lot te beslissen. 

Euthanasie is er wel nog steeds bij wet verboden. De rol van de katholieke kerk is daarin niet te onderschatten. Paus Franciscus sprak er zich bijvoorbeeld al meermaals tegen uit. En toch kan Mario’s overwinning als een belangrijk precedent fungeren. 

In een petitie die hij samen met een aantal advocaten opstartte, maande Mario politici aan om een referendum te organiseren rond het onderwerp. Hun oproep kon al snel rekenen op de steun van een half miljoen Italianen. Het is dan ook goed mogelijk dat er in het voorjaar van 2022 al een referendum komt.

Meest gelezen