Kortenberg zet honden in voor kinderen die bang zijn om luidop te lezen

In de bibliotheek van Kortenberg komt er tijdens de Voorleesweek wel een heel speciaal publiek luisteren naar de kinderen die voorlezen. Het gaat om voorleeshonden, dat zijn therapiehonden die geduldig luisteren en die zo de stress bij de kinderen doen dalen. 

Hardop lezen is voor sommige kinderen een lastige opdracht. Ze lezen stilletjes, stotteren of blokkeren zelfs helemaal. Lezen is nochtans een heel belangrijke vaardigheid voor kinderen. Om de stress weg te nemen zetten ze in de bibliotheek van Kortenberg tijdens deze Voorleesweek therapiehonden in.  

"Woensdag en zaterdag komen honden naar de kinderen luisteren. Ze doen dat heel geduldig en met veel rust. Daardoor overwint het kind dat voorleest zijn schrik en stress en gaat het voorlezen leuk vinden", vertelt bibliothecaris Veerle Bonckaert. "En ook de honden zelf genieten er van."

"We werken voor dit project samen met de VZW Therapiedier. Hun honden zijn hiervoor speciaal opgeleid.  We mikken in de eerste plaats op kinderen, die een probleem hebben met hardop lezen. Maar er zijn zeker ook plaatsen beschikbaar voor de andere kinderen, die het gewoon leuk vinden om eens voor een viervoeter voor te lezen", aldus nog Bonckaert. 

De sessie op woensdag is intussen volgeboekt. Maar er zijn nog plaatsen vrij op zaterdag. Inschrijven kan hier

Meest gelezen