Honden vanaf nu ook welkom op Leuvense begraafplaatsen: "Dieren kunnen zoveel betekenen voor mensen" 

Als je naar een begraafplaats gaat in Leuven, mag je vanaf nu ook je hond meenemen. Tot nu toe mocht dat niet, hoewel het toch werd toegestaan. Maar na een vraag van oppositiepartij N-VA Leuven, is op de gemeenteraad een voorstel goedgekeurd waardoor honden officieel toegelaten zijn.

"Hoewel het niet mag, laten we honden op onze begraafplaatsen toch oogluikend toe", zegt Roel Van Roosbroeck, verantwoordelijke voor de begraafplaatsen van de stad Leuven. "Het is maar normaal dat een hond die deel uitmaakt van je gezin, mee het graf mag bezoeken. Net zoals het gek zou zijn dat je je kinderen in de auto op de parking van de begraafplaats laat zitten omdat ze niet mee mogen. Dieren kunnen heel veel betekenen voor mensen, we moeten daar rekening mee houden."

Honden aan de leiband

Na een vraag van oppositiepartij N-VA Leuven, zal nu het politiereglement aangepast worden waardoor honden officieel toegelaten zijn op begraafplaatsen. Maar de baasjes moeten zich wel aan de regels houden. "Een hond laten loslopen is verboden", zegt Van Roosbroeck. "En als de hond uitwerpselen achterlaat, moet je die opkuisen. Je mag er niet aan denken dat je het graf van je dierbare bezoekt en dat er daar net een hond zit te plassen. Het gebeurt af en toe dat mensen zich daar niet aan houden en die spreken we dan aan."

Meest gelezen