Radio 2

580 jaar geleden ontstond loterij zoals we die nu kennen in Brugge, EuroMillions komt eenmalig op bezoek

In 1441 kende de hedendaagse loterij zijn oorsprong op een Brugse markt. Dat bevestigt een document dat recent gevonden werd in het stadsarchief. De loterij bestaat dus 580 jaar en dat zal uitgebreid gevierd worden door de Nationale Loterij van België. Zo zal de trekking van EuroMillions van 3 december niet in Parijs plaatsvinden, maar in het stadhuis van de hoofdstad van West-Vlaanderen.

580 jaar geleden ontstond de loterij, zoals we ze over de hele wereld kennen,  op een markt in het welvarende, middeleeuwse Brugge. Recent werd een document in het stadsarchief ontdekt dat het ontstaan van de lotto bevestigt. In de stadsrekening van de jaren 1441-1442 kan je de eerste vermelding van "loterij" in de Lage Landen vinden. 

Bijzondere verjaardag

Om de unieke verjaardag van de loterij te vieren, organiseert de Nationale Loterij een vierdaagse in Brugge. Van 1 tot 4 december kan je onder andere een gratis openluchtconcert meepikken of een uitvoering van een middeleeuwse lottotrekking beleven. De trekking van EuroMillions van 3 december zal eenmalig plaatsvinden in het stadhuis. Daarmee verlaat het kansspel voor het eerst de beveiligde studio in thuishaven Parijs.

Tot en met 27 februari kan je een historische wandeling in het centrum van Brugge maken, die je langs belangrijke en welvarende plaatsen, zoals markten, pleinen, poorten en paleizen, uit de 15e eeuw brengt. Net die welvarendheid in het oude Brugge zou aan de grond van de lotto liggen. Daarnaast loopt er ook een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van de Lotto met interactieve virtual reality-film van de allereerste trekking ooit. 

Meer informatie kan je terug vinden op de site van de Nationale Loterij van België

Meest gelezen