Radio 2

Kerkje van Veltem wordt gemeenschapscentrum

De Sint-Laurentiuskerk in Veltem, bij Herent, wordt een gemeenschapscentrum. Dat is beslist na een bevraging onder de dorpsbewoners. De kerk zal binnenkort ook ontwijd worden. 

De kerk stond al een tijdje leeg en de gemeente wilde het gebouw een nieuwe functie geven. De bewoners konden suggesties doen. "Die konden ze in de loop van de maand mei kwijt in speciale brievenbussen, in de vorm van houten kerkjes", vertelt cultuurschepen Stijn Van Meerbeeck (N-VA). "De mensen en de verenigingen zijn ook in de kerk samengekomen om te toekomst te bepalen. En daar is een soort van beheerraad ontstaan, die de gemeenschapsactiviteiten in de kerk zal organiseren", zegt Van Meerbeeck. 

Alles, behalve eetfestijnen en fuiven

"Eigenlijk kan alles in de kerk, behalve eetfestijnen en fuiven. Mensen die in de kerk iets willen organiseren, nemen best contact op met de beheerraad of met mij. Als het de gemeenschap maar samenbrengt. Zo loopt er nu een tentoonstelling van twee kunstenaressen", vertelt de schepen.

"Er is ook een inventaris gemaakt van alle waardevolle kerkstukken. Die zullen terugbezorgd worden aan het bisdom. De kerk moet tot slot ook nog ontwijd worden en dan kan ze volop als gemeenschapscentrum worden gebruikt", besluit de schepen.  

Meest gelezen