Kerstloop Brugge verhuist voor historische trekking EuroMillions: "Trillingen zouden resultaat kunnen beïnvloeden"

De Kerstloop op 3 december in Brugge verhuist van de Burg naar Het Zand. Op hetzelfde moment vindt in het stadhuis namelijk een historische trekking plaats van EuroMillions. En het lawaai van de Kerstloop zou voor trillingen kunnen zorgen die het resultaat van de trekking beïnvloeden. 

Op 3 december zal de trekking van EuroMillions niet gebeuren in de gebruikelijke, hoogbeveiligde studio in de buurt van Parijs, maar in de gotische zaal van het stadhuis in Brugge. Dat is een unicum. Nooit eerder gebeurde de trekking op verplaatsing. Aanleiding is de 580ste verjaardag van de loterijen in Europa. Uit documenten, die onlangs zijn ontdekt, blijkt dat die in 1441 in Brugge voor het eerst georganiseerd zijn. 

Geen tocht, geen lawaai, geen trillingen

De trekking op verplaatsing is een hele onderneming. Een 10-tal vrachtwagens en 40-tal personeelsleden zullen de installatie voor de trekking aanvoeren en klaarzetten. Het hele stadhuis is al uitgemeten om zeker te zijn dat dat lukt. Ook de gotische zaal is grondig onderzocht. Het was belangrijk dat de ruimte voldoende groot was en stevig. Zelfs de temperatuur in de zaal is bekeken en eventuele tocht. Niks mag ook maar enige invloed hebben op het resultaat van de trekking.

"Zelfs lawaai moet zo veel mogelijk worden vermeden", vertelt burgemeester Dirk De fauw. "Daarom hebben we beslist om de aankomst en finish van de Kerstloop, die plaats vindt op hetzelfde moment, te verhuizen van de Burg naar het Zand. Ook de klokken van het Belfort zullen tijdens de trekking niet luiden. Het probleem is niet zozeer het lawaai, maar wel de trillingen die veroorzaakt worden door het geluid en mogelijk tot een ander resultaat kunnen leiden."

130 + 3 miljoen euro

Er valt op 3 december 130 miljoen euro te winnen met Euromillions. Er is die avond ook een  speciale Extra Lotto-trekking met een jackpot van 3 miljoen euro. Een filmploeg van de Franse zender TF1 zal het gebeuren filmen en de beelden verspreiden onder andere zenders. 

Meest gelezen