Foto VRT

Lichtere straf in beroep voor oud-schooldirecteur die aanzette tot ontucht en leerling belaagde 

De ex-directeur van de Zelzaatse Middenschool is in beroep veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor belaging van minderjarigen en het aanzetten tot ontucht. Dat is twee jaar minder dan in eerste aanleg. De directeur stuurde seksueel getinte berichten naar een leerling, en op zijn computer troffen speurders porno met minderjarigen aan.

De man was jarenlang een erg graag geziene schooldirecteur in Zelzate. Hij was zelfs zo populair dat de school hem in 2015 had voorgedragen als 'Beste directeur' bij Klasse. Een jaar eerder verkoos radiozender MNM de school nog als 'Strafste school'. Maar eind 2018 schorste de school hem na klachten van ouders van enkele leerlingen. In februari 2019 pakte de politie hem op en liet de onderzoeksrechter hem nadien vrij onder strenge voorwaarden.

Worstelen met geaardheid

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem in eerste aanleg tot vijf jaar cel met uitstel onder voorwaarden, voor het aanzetten tot ontucht en belaging van minderjarigen. Zijn advocaat vond echter dat de rechter te streng had geoordeeld en vroeg daarom in beroep een opschorting van straf onder voorwaarden. 

Volgens de advocaat worstelde de schooldirecteur met zijn geaardheid en voelde hij zich eenzaam, en stuurde hij daarom berichten naar een 16-jarige homoseksuele leerling. "Hij is op een onhandige manier omgegaan met zijn geaardheid. Het gaat om een misplaatste stroom aan berichten, maar er is nooit fysiek misbruik geweest", verklaarde zijn advocaat Toon De Schepper. 

Knipogen en uitnodiging voor date

Onze cliënt kende geen moment rust. Hij durfde de man niet blokkeren uit angst voor de machtspositie van de directeur

Advocaat slachtoffer

De advocaten van het slachtoffer beamen dat er geen fysiek misbruik was. "Maar onze cliënt kende geen moment rust. Hij durfde de man niet blokkeren uit angst voor de machtspositie van de directeur. De man begon naar de jongen te knipogen, riep hem vooraf aan schoolvergaderingen bij zich en heeft hem zelfs uitgenodigd op date. Onze cliënt heeft veel schrik gehad en er zelfs een maagzweer aan over gehouden."

De rechter oordeelde uiteindelijk dat drie jaar cel met uitstel voldoende was, omdat bepaalde feiten niet bewezen zijn verklaard. De directeur moet wel 2.000 euro aan schadevergoeding betalen. De man is professioneel een andere weg ingeslagen.  

Meest gelezen