Limburgse gouverneur roept op tot extreme voorzichtigheid: "We zijn de slechtste van de coronaklas op dit moment"

De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters vraagt de Limburgers met aandrang om de basismaatregelen, zoals afstand houden en mondmaskers dragen, strikt op te volgen. Volgens de gouverneur is de provincie op dit moment de slechtse van de klas. "Als je buitenkomt, wees dan zeer voorzichtig."

"In onze provincie worden we geconfronteerd met bijna vier keer zoveel besmettingen als in onze vorige piek", zo vat de gouverneur de meest recente cijfers samen. "We zitten met weekgemiddelde van boven de tienduizend nieuwe besmettingen, intussen zou het al twaalfduizend kunnen zijn. Ons vorig record was gemiddeld 3.000 per week."

"Enkel en alleen door de vaccins vertalen deze cijfers zich niet in een hogere ziekenhuisopname dan de vorige golven, maar de snelheid waarmee de ziekenhuiscijfers stijgen, is hallucinant. Dat zorgt ervoor dat de ziekenhuizen in de problemen komen", vult Lantmeeters aan. "Ook het beroepsleven wordt geraakt. We zitten met 200 bedrijven in Limburg waar minstens 5 besmettingen zijn, en waar de werking in de problemen komt."

Beluister hier het gesprek dat Radio 2 Limburg had met gouverneur Lantmeeters:

Provinciale maatregelen?

Van maatregelen aanscherpen op provinciaal niveau wil de gouverneur voorlopig niet weten. "Maar ik roep wel op tot extreme voorzichtigheid", drukt de gouverneur ons op het hart. "Van zodra je buitenkomt, loop je het risico besmet te raken. Daarnaast roep ik de federale regering op om de nationale situatie te herbekijken, want die is haast overal in Vlaanderen even erg. De overheid moet misschien ook eens kijken naar wat onze buurlanden doen."

Kunnen grote evenementen, zoals de enkele kerstmarkten die nog niet zijn afgelast, dan nog doorgaan? Volgens de gouverneur wel. "Al houd ik de coronacijfers angstvallig in de gaten en kunnen we niet voorspellen wat de situatie morgen of overmorgen is. Wat moet moet, maar op dit moment ben ik niet van plan om bijkomende maatregelen te nemen."

Meest gelezen