(c)RoosKoole, Getty Images

Mechelen verlengt gratis psychologische hulp voor jongeren

De stad Mechelen is in september met psychologische begeleiding voor kinderen en jongeren gestart. Via dit project kunnen zij sneller en gratis een beroep doen op een psycholoog want momenteel zijn er lange wachtrijen. De voorbije 3 maanden werden zo een 40-tal jongeren geholpen. Het project wordt al minstens 1 jaar verlengd.

"Onze kwetsbare kinderen en jongeren hebben het moeilijk tijdens corona en we vinden het "kunnen zijn wie je bent" toch een belangrijk thema", zegt Mechels schepen van welzijn Gabriella De Francesco (Groen). 

"We hebben 7 psychologen bereid gevonden om enkele uren in de week vrij te houden voor onze kinderen en jongeren. Wij betalen de consultaties en daar staat geen limiet op. Zo kunnen we de drempel laag houden en vermijden dat jongeren de hulp stopzetten omdat ze daar de financiële middelen niet voor hebben", zegt de schepen.

We willen vermijden dat jongeren de consultaties stopzetten omdat ze er de financiële middelen niet voor hebben

Mechels schepen van welzijn Gabriella De Francesco (Groen)

Sinds september zijn een 40-tal kinderen doorverwezen naar een psycholoog. Ze kampen met faalangst, verlieservaring, twijfels rond identiteit, zelfbeeld, beginnende depressie en zelfmoordgedachten. De nood is groot en daarom wordt het project al zeker met een jaar verlengd. Psychologen die het project mee willen ondersteunen mogen zich nog altijd aanmelden, laat de schepen nog weten.

Hoe gaat het in zijn werk? De school detecteert de hulpvraag, die meldt het aan de trajectbegeleider van het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en die wijst een psycholoog aan.

"Momenteel zijn er gemiddeld 1 tot 10 contactmomenten, maar er staat geen limiet op, mochten er meer nodig zijn. Jongeren omarmen het initiatief, wij willen het daarom ook verlengen om hen hulp te kunnen bieden want de wachtlijsten zijn nu vaak erg lang", besluit de schepen. Het project wordt al zeker met 1 jaar verlengd.

Meest gelezen