De sluipwegen naar een coronapas: van besmettingsafspraakjes tot handel in valse certificaten 

Sommige mensen die zich niet willen laten vaccineren, zoeken naar andere manieren om aan een geldige coronapas te raken. Zo was er vandaag het verhaal van de Waalse arts die coronavaccins valselijk heeft geregistreerd. Maar er worden ook "besmettingsafspraakjes" georganiseerd en via het internet worden valse coronapaspoorten aangeboden.

De 36-jarige Sharon (schuilnaam) uit West-Vlaanderen werkt als copywriter en raakte enkele weken geleden samen met haar partner besmet met het coronavirus. Net als heel wat andere mensen uit haar omgeving wil ze zich niet laten vaccineren. Sharon vreest dat ze na vaccinatie moeilijk zwanger zal worden, ondanks dat onderzoeken aantonen dat het net veiliger is om je als zwangere vrouw te laten vaccineren.

Ik gaf hem een zakdoek en korte knuffel

Sharon (schuilnaam)

Heel wat ongevaccineerde vrienden vroegen Sharon of ze op bezoek konden komen toen ze besmet was. Eerst wilde ze niemand laten langskomen. "Je weet nooit dat iemand toch zwaar ziek wordt nadat je hen hebt besmet." Toch liet ze uiteindelijk een vriend langskomen.

Beluister hier het fragment uit Sharons getuigenis. We spraken haar via de telefoon en vervormden haar stem, omdat ze bang is om herkend te worden: 

Sharon is er zich van bewust dat besmet raken met het virus risicovol kan zijn. Ze staat achter het vaccineren van ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Toch begrijpt ze ook mensen die zich bewust laten besmetten. "Er is echt een tweedeling in de maatschappij. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om zich niet te laten vaccineren", legt ze uit in volgend fragment:

Vanuit Nederland

In ons land blijven dergelijke besmettingsafspraakjes een randfenomeen. Van alle Belgen is intussen ook 75 procent volledig gevaccineerd. In Facebookgroepen tegen de vaccinaties en coronamaatregelen ziet Sharon de laatste tijd wel meer vragen over besmettingsafspraken terugkomen. 

Het fenomeen van de zogenoemde "besmettingsafspraakjes" of "besmettingsfeestjes" lijkt overgewaaid vanuit Nederland. Daar woedt al enkele weken de discussie over de mogelijke verandering van het zogenoemd 3G-beleid (getest, gevaccineerd of genezen) naar een 2G-beleid (genezen of gevaccineerd).

Die verandering zou ook betekenen dat het herstelcertificaat niet meer zes maar 12 maanden geldig zou zijn. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer in de hoop zo’n 2G-systeem mogelijk te maken.

Op sociale media wemelt het berichten waarin Nederlanders op zoek zijn naar besmette personen waar ze mee kunnen afspreken. Door zich opzettelijk te laten besmetten, kunnen ze een herstelbewijs krijgen en worden ze niet buitengesloten als het 2G-beleid echt wordt ingevoerd. Daarnaast zouden er ook "besmettingsfeestjes" gehouden worden, waar mensen met en zonder coronabesmetting elkaar ontmoeten. In ons land is voorlopig nog geen sprake van een 2G-regel. 

Voorbeeld van een Facebookbericht waarin iemand op zoek is naar een besmettingsafspraak. Bron: Facebook.

In welke mate dergelijke opzettelijke besmettingen gebeuren in Nederland, is niet zeker. Hugo de Jonge zegt alvast dat hij het sterk afkeurt en de inspectie nagaat wat ertegen gedaan kan worden. "We zullen alle mogelijkheden en juridische mogelijkheden aangrijpen om hier iets aan te doen."

Risico’s van een coronabesmetting

Virologen en andere gezondheidsexperts zijn het erover eens dat het veiliger is om je te laten vaccineren dan een besmetting met het coronavirus op te lopen. Wie besmet raakt met het virus, kan namelijk erg ziek worden en in het ergste geval overlijden. Dat geldt vooral voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, maar ook jongere mensen kunnen in het ziekenhuis belanden door corona. 

Momenteel liggen er 3.289 aantal mensen in de Belgische ziekenhuizen als gevolg van een coronabesmetting. Op intensieve zorg liggen vooral (jongere) ongevaccineerde mensen, gevaccineerde ouderen of gevaccineerden met een verzwakt immuunsysteem. 

"Coronabesmetting te koop"

Maar er zijn nog andere manieren waarop mensen aan een coronapas proberen te komen. Op 11 november dook de website jaikwilcorona.nl op. Het zorgde voor heel wat ophef in Nederland. Via de site zou je een pakket kunnen kopen om jezelf te besmetten met het coronavirus. Voor 33,5 euro zou je een zelftest en potje met daarin een met het virus besmette vloeistof ontvangen. 

Het is onduidelijk of de website echt pakketten zou opsturen of dat het ging om een misplaatste grap of oplichting. Het is ook onwaarschijnlijk dat het coronavirus kan overleven in zo’n potje.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) riep Nederlanders op om het product niet te kopen. Afgelopen donderdag is de website offline gehaald door het hostingbedrijf Hostnet. "In overleg met onze jurist hebben we besloten dat het opzettelijk verspreiden van infectieziektes niet plaats mag vinden via onze sites", vertelt directeur René Oldenbeuving aan NU.nl.

Oppassen voor vervalste QR-codes, vaccinatie- en herstelbewijzen

De redactie van VRT NWS ontvangt ook tal van berichten over QR-codes en herstel- en vaccinatiecertificaten die zouden verkocht worden via sociale media. Het zijn voornamelijk Nederlandse accounts die tal van mensen benaderen en proberen te overtuigen om voor 50 tot 150 euro een QR-code te kopen. Doorgaans gaat het om oplichting, maar verschillende bronnen bevestigen ons dat er ook echte codes in omloop zijn die je tegen hoge prijzen kan kopen. 

Voorbeeld van Instagrambericht waarin iemand probeert om valse coronacertificaten te verkopen. Bron: Instagram.

De Economische Inspectie ontving tussen 28 oktober en 22 november een totaal van 21 meldingen via het Meldpunt Fraude over het te koop aanbieden van valse Covid Safe Tickets. De meerderheid van de meldingen gaat over aanbiedingen van Covid Safe Tickets via fictieve socialemediaprofielen.

De fraudeurs verzenden vanuit een account een persoonlijk bericht met de mededeling dat niet-gevaccineerde personen een CST kunnen aankopen. Om dit valse ticket te verkrijgen moet je vervolgens via kanalen als WhatsApp of Telegram contact opnemen. Ook via die kanalen op zich, zijn oplichters terug te vinden die valse certificaten aanbieden. Meestal gaat het om profielen aangemaakt in het buitenland.

Woordvoerder van de Federale Politie, An Berger, stelt dat het probleem van de illegale handel in certificaten bekend is bij de politie. Momenteel is er geen zicht op hoe groot het probleem is. "Maar de QR-codes die we ontvingen, waren tot nu toe allemaal vals. Het is niet enkel strafbaar om zo’n nepcertificaat te verkopen, ook als koper ervan kan je veroordeeld worden. Je maakt je medeplichtig aan schriftvervalsing."

Radio 2-collega Anneke Hermans (Antwerpen) ontving afgelopen weekend ook zo'n bericht en ging in gesprek met de oplichters. Ze doet haar verhaal bij De Inspecteur:

Meer uitleg van onze reporter Tim Verheyden in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen