Een doorsnede van een onderzeese kabel in Duitsland (illustratie).

België en Denemarken bouwen samen aan onderzeese energiekabel tegen 2030: maak kennis met Triton

België en Denemarken gaan samen bouwen aan een onderzeese kabel, die twee kunstmatige energie-eilanden verbindt. Bedoeling is om Europese windparken met elkaar te verbinden en energie-overschotten van het ene land naar het andere door te sturen. Het project krijgt de naam Triton en moet tegen 2030 af zijn.

Om onze nationale klimaatdoelstellingen te halen hebben we volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) meer hernieuwbare energie nodig. "Denemarken heeft een overschot aan energie uit windkracht en daar kunnen wij gebruik van maken". De minister is momenteel op werkbezoek in het land. 

Windenergie is de goedkoopste manier van energieproductie. Die kan aangeleverd worden door windmolens op land. Maar door de beperkte ruimte is België al snel windmolenparken op zee gaan bouwen. Ook Denemarken doet dat. De nieuwe onderzeese kabel moet tegen 2030 twee kunstmatige eilanden met elkaar verbinden die de energie van windparken aan land brengen. 

BEKIJK - Tegen 2030 moeten België en Denemarken via Triton met elkaar verbonden zijn, "Het journaal" maakte deze reportage over het bijzondere project:

Videospeler inladen...

Via de kabel zullen de energieoverschotten van het Deense energie-eiland ook rechtstreeks naar het Belgische kunnen. "Het is een wereldprimeur om het op deze manier te doen. We maken zo van de Noordzee één grote duurzame energiecentrale". Het project is Europees, ook Duitsland neemt eraan deel.

Een voorstudie van het voorbije jaar heeft intussen aangetoond dat het project zowel economisch als technisch haalbaar is. Het wordt een hybride interconnector, die energie in beide richtingen kan vervoeren. Het project zou een jaarlijkse reductie van 4 megaton CO2 opleveren. Dat is de uitstoot van ongeveer 1,2 miljoen personenwagens. De plannen passen in de uitvoering van de Europese Green Deal om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te zijn. 

Lagere prijzen

Volgens Dan Jørgensen, Deens minister van Energie en Klimaat zullen de energie-eilanden de consumentenprijzen doen dalen en ook "de afhankelijkheid van energie-import beperken en de Europese bevoorradingszekerheid verbeteren."

Van der Straeten beaamt: "De goedkope hernieuwbare energie is nodig voor elektrificatie van transport en verwarming, om de industrie koolstofvrij te maken en de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Windenergie daalt fors in prijs en zal een positief effect hebben op de energieprijs voor de consument."

De onderzeese kabel zou 500 tot 600 kilometer lang zijn. Ingebed in de zeebodem loopt ze door territoriale wateren van verschillende landen, ook die van het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De kabel krijgt de naam Triton Link. Triton is de zoon van de Griekse zeegod Poseidon.

BEKIJK - Triton is niet de eerste onderzeese elektriciteitskabel die België met een ander land verbindt. Sinds enkele jaren is ons land al op die manier met het Verenigd Koninkrijk verbonden, zoals je kan ontdekken in deze reportage uit "Het journaal" van 5 december 2018:

Videospeler inladen...

Meest gelezen