PNC

Onderzoekers hoopvol: "Ook volgend jaar minder processierupsen in Noordoost-Limburg"

Onderzoekers van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in Genk verwachten dat er volgende zomer minder processierupsen zullen zijn in Noordoost-Limburg. Uit stalen van nesten uit Bree, Kinrooi en Maaseik kwamen opvallend minder vlinders van de processierupsen.

Door het minder goede weer in de lente en de zomer was er dit jaar opvallend minder hinder van processierupsen in onze provincie. En uit onderzoek van het PNC blijkt dat de rupsen zich minder goed hebben kunnen voortplanten. "We hebben 150 stalen genomen van nesten van processierupsen in de regio Bree, Kinrooi en Maaseik en in de Nederlandse provincie Gelderland", vertelt onderzoeker Toon Willems. "En uit de stalen uit onze provincie zijn nadien minder vlinders gekomen dan verwacht. We hebben ook gemerkt dat er ook best veel natuurlijke vijanden in die nesten zaten, zoals sluipwespen en sluipvliegen. We denken dat er een natuurlijk evenwicht begint te ontstaan."

Het is voor het eerst in meer dan 20 jaar dat we denken dat we minder processierupsen gaan hebben in Noordoost-Limburg

Luc Crevecoeur, onderzoeker PNC

Na meer dan 20 jaar verwacht ook expert Luc Crevecoeur dat de hinder in de regio Bree, Kinrooi en Maaseik minder erg zal zijn. "Na al die tijd mag dat wel eens." Opvallend is ook dat in de stalen uit Gelderland wél veel vlinders zaten. "We vermoeden dat dat komt omdat er in Nederland nog niet zo lang processierupsen voorkomen en er daardoor ook minder natuurlijke vijanden van de rupsen zijn", vult Willems aan.

Maar de onderzoekers houden een slag om de arm. "Als de klimatologische omstandigheden voor de processierupsen goed zijn, dan kunnen we op korte tijd toch weer hevige haarden zien. Want 1 vrouwtje alleen al kan 150 eitjes leggen waar dan het jaar nadien weer nieuwe rupsen uitkomen." Het is ook niet duidelijk of er ook nieuwe gemeenten getroffen zullen worden. "Afgelopen zomer was de hinder in Wallonië groter dan bij ons, dus misschien worden we weer vanuit het zuiden aangevallen." 

Aanvallen op meerdere vlakken

Het onderzoek van het PNC loopt de komende jaren nog door. Zo zullen er volgend jaar ook grote poppenrovers worden uitgezet, en die kevers zijn belangrijke natuurlijke vijanden van de processierupsen. Er wordt ook nagegaan of koolmezen en pimpelmezen de processierupsen mee kunnen bestrijden. Vorig jaar werden op verschillende plaatsen in Limburg al nestkasten in eikenbomen gehangen om de mezen te lokken. Dit jaar zullen een deel van die nestkastjes uitgerust worden met camera's. 

Marsmannetje

De brandharen van de eikenprocessierupsenrupsen kunnen veel irritatie veroorzaken. Om de nesten uit de bomen te halen moest onderzoeker Toon Willems een beschermingspak dragen, met alle gevolgen vandien. "Om contact met de brandharen te vermijden, droeg ik zo'n opvallend wit beschermingspak. Daar had ik dan met plakband handschoenen en rubberen laarzen aan vastgemaakt.  En ik had ook een gelaatsmasker met zuurstofvoorziening. Pas als ik thuis kwam, kon ik dat uittrekken. Dus ik denk dat veel mensen die me zagen passeren raar hebben opgekeken." 

Meest gelezen