Kunstwerk door Piet Duthoit

Onthulling Izegems coronakunstwerk wordt uitgesteld: “Corona zelf verhindert de inhuldiging van het monument”

In Izegem kan het monument ter herinnering aan de coronacrisis niet worden ingehuldigd, door de vierde coronagolf. Vorig jaar besliste de gemeenteraad om een gedenkteken te laten maken en ze contacteerden Izegems beeldhouwer Piet Duthoit. Maar nu kan de onthulling toch niet doorgaan, legt schepen van Cultuur Kurt Himpe uit (N-VA): “We willen niet hebben dat mensen besmet geraken op een evenement dat moet wijzen op de grote impact van corona".

Na maanden van intensief werk kan het coronamomument in Izegem toch niet onthuld worden. Daar steken de slechte coronacijfers een stokje voor. Het kunstwerk werd gemaakt door beeldhouwer Piet Duthoit en moet de inwoners herinneren aan deze vreemde tijden. Maar op dit moment is het volgens het stadsbestuur lastig om errond een evenement te organiseren, zelfs met de huidige coronamaatregelen. 

De omstandigheden zijn er niet naar om een ingetogen moment te organiseren

Kurt Himpe, schepen van Cultuur (N-VA)

Moment van bezinning

Het doel van het kunstwerk is om mensen te laten stilstaan bij de impact, die corona heeft gehad op het leven. Beeldhouwer Piet Duthoit maakte het werk uit een blauwe hardsteen en het symboliseert het gevoel  van gevangen te zitten. Een gepaste onthulling, met een moment van bezinning, kan dus nu zeker niet doorgaan. “Je weet niet hoeveel mensen op zoiets gaan afkomen”, zegt schepen van Cultuur, Kurt Himpe (N-VA). “We wachten liever even af, dan dat er grote maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van het volk te garanderen.”  

Momenteel staat het kunstwerk nog in het atelier van Duthoit. Het coronamonument zal uiteindelijk een plekje krijgen aan het Kasteel Blauwhuis, het park waar vele Izegemnaars gingen wandelen tijdens de pandemie.  

Volledig kunstwerk door Piet Duthoit

Meest gelezen