Opgelet voor valse kortingen naar aanleiding van Black Friday: "Houd de prijzen in de gaten en vergelijk goed"

U heeft het misschien al gemerkt, in het straatbeeld of in uw mailbox: heel wat bedrijven en winkels bieden grote kortingen aan op hun producten en diensten, naar aanleiding van Black Friday eind deze week. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) roept op om waakzaam te blijven voor valse kortingen. Want niet alle verbluffende kortingen zijn dat in de praktijk ook.

"Black Friday" - letterlijk "zwarte vrijdag" - komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het is de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, die traditioneel op de vierde donderdag van november wordt gevierd. Veel Amerikanen hebben de dag erna vrijaf: en daar spelen allerlei winkeliers graag op in met grote kortingen. En dat een kleine maand voor Kerstmis, dus op een interessant moment voor consumenten.

Die "Black Friday" is intussen uitgegroeid tot een heuse week met allerlei promoties: "Cyber Week", met "Cyber Monday" komende maandag als hoogtepunt. Klanten worden gelokt met reusachtige kortingen tot meer dan 70%. 

Maar die kortingen zijn niet altijd wat ze lijken: het is bekend dat sommige winkels of bedrijven hun producten eerst duurder maken, om dan naar aanleiding van Black Friday de prijzen weer te laten zakken. Zo lijkt een bepaald product een koopje, maar is het dat in feite niet. 

Koop niet impulsief, en bekijk of er kortingen worden gegeven op de originele prijs van een product.

Eva De Bleeker, staatssecretaris voor consumentenbescherming (Open VLD)

Daarom raadt Eva De Bleeker (Open VLD) als staatssecretaris voor Consumentenbescherming iedereen aan om voorzichtig en kritisch om te gaan met koopjes in deze periode van het jaar. Je goed informeren en gericht prijzen vergelijken: dat is de boodschap om niet bedrogen uit te komen.

Uit onderzoek van de Economische Inspectie vorig jaar naar "Black Friday"-aanbiedingen blijkt dat 17 van de toen 31 gecontroleerde websites zich toen niet aan de regels hebben gehouden. De inbreuken gebeurden vooral bij misleidende praktijken voor de prijzen, de berekeningswijze ervan en het bestaan van een specifiek prijsvoordeel.   

"Koop niet te impulsief en bekijk even of de korting wordt gegeven op de oorspronkelijke prijs. Een grote korting geven op een product dat net in prijs werd verhoogd, is simpelweg consumentenbedrog en komt meer voor dan je zou denken', aldus staatssecretaris De Bleeker.

Om dat soort van misbruik tegen te gaan, komen er volgend jaar strengere regels, wat de aanduiding van prijsvermindering betreft. Vanaf 28 mei 2022 moeten ondernemingen de laagste prijs die ze hebben toegepast voor een product of dienst in de periode van zeker 30 dagen voor een prijsvermindering, expliciet vermelden. "Dit moet meer eerlijkheid en transparantie bieden voor de consument, aldus De Bleeker.

Consumenten en handelaars die het gevoel hebben dat bepaalde acties of kortingen niet correct zijn, kunnen daarvan aangifte doen via dit meldpunt. De Economische Inspectie volgt in de weken voor "Black Friday" zelf ook zo veel mogelijk prijzen op. 

Meest gelezen