Opvoeder topsportinternaat  vrijgesproken van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het hof van beroep heeft een opvoeder topsportinternaat in Gent vrijgesproken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In eerste aanleg kreeg hij nog een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, en een boete omdat hij de billen van een leerlinge regelmatig had aangeraakt en pikante lingerie voor haar had gekocht. "Je gedrag was onethisch en onbetamelijk", zei de voorzitter. "Maar het is geen aanranding."

De zaak kwam aan het licht toen een jongen en een meisje afzonderlijk een klacht hadden ingediend tegen de opvoeder. Toen het meisje 15 jaar oud was, kreeg ze  een aantal keer pikante lingerie van de opvoeder. Hij raakte haar ook opvallend vaak aan, en maakte seksuele toespelingen. Later hadden ze ook  een relatie. Hij stond daarnaast ook terecht voor het seksueel misbruik van een jongen. 

"Geen grenzen overschreden"

De opvoeder vond dat hij nooit de grens had overschreden, maar gaf wel toe dicht bij de studentes te staan. Hij betwistte niet dat hij met haar flirtte en dan af en toe haar billen aanraakte. 

In eerste aanleg kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, 4.000 euro boete waarvan de helft met uitstel en een verbod van tien jaar om nog een beroep of hobby uit te oefenen waarbij hij in contact komt met minderjarigen. 

Het Gentse hof van beroep spreekt de man nu vrij, omdat de feiten juridisch niet voldoende doorwegen om hem te veroordelen voor aanranding van de eerbaarheid zonder geweld. In mensentaal: iemands billen aanraken is voor het hof van beroep 'onethisch en onbetamelijk', maar volgens het hof kan je volgens in deze zaak niet spreken van een aanranding.

Meest gelezen