Organisaties protesteren in Gent ... om te mogen protesteren: "Verbod op vrije meningsuiting"

Een opvallende protestactie in Gent gisteren: verschillende organisaties hebben er geprotesteerd "om te mogen protesteren". Het gaat onder meer om de vakbondsorganisaties, milieu-organisaties zoals Greenpeace, maar ook theatergezelschap Victoria Deluxe en vzw Trefpunt. Ze starten een petitie om protestacties in Gent gemakkelijker te maken. 

Hoe kan je je ongenoegen uiten omdat protesteren zo moeilijk te organiseren valt? Door te protesteren natuurlijk! Dat is toch wat enkele organisaties, waaronder de vakbonden en Greenpeace, dachten toen ze gisteravond verzamelden voor het Gentse stadhuis. 

"Tenzij je een maand op voorhand een aanvraag indient bij de burgemeester voor een protestactie, mag je niet protesteren. Dat is een verbod op vrije meningsuiting", zegt Ewald Serraes van de liberale vakbond ACLVB. "Bovendien moet je ook nog de goedkeuring krijgen om te mogen protesteren. Krijg je die niet, en doe je het toch, dan krijg je een GAS-boete."

Niet mogen protesteren wanneer we willen, is een verbod op vrije meningsuiting

Ewald Serraes, liberale vakbond ACLVB

"Voer meldingsplicht in"

 In plaats van een protestactie een maand op voorhand te moeten aanvragen, willen de actievoerders een meldingsplicht laten invoeren. "We zouden dan melden aan de politie en burgemeester wat onze plannen zijn", zegt Serraes. "Daaraan zouden uiteraard nog afspraken rond veiligheid gekoppeld worden."

De actievoerders willen 1.000 handtekeningen verzamelen, zodat de gemeenteraad zich over de discussie kan buigen.  

Meest gelezen