@2021 Mercy Ships - Photo Credit Emily Frazier

Nieuw stripalbum van Suske en Wiske gewijd aan liefdadigheidsorganisatie Mercy Ships

Het nieuwe album van Suske en Wiske, "De drijvende dokters", zet de internationale liefdadigheidsorganisatie Mercy Ships in de kijker. Die vaart met ziekenhuisschepen naar landen waar mensen weinig of geen toegang hebben tot medische zorgen. De strip werd voorgesteld aan boord van de Global Mercy. Dat schip wordt momenteel in de haven van Antwerpen volledig ingericht als ziekenhuisschip. Volgend jaar zal het in gebruik genomen worden. 

"Het is gigantisch, overweldigend!", zegt Leen Vandersteen nadat ze een rondleiding kreeg op de Global Mercy. De oudste dochter van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, draagt Mercy Ships al jaren een warm hart toe. Om de organisatie en haar werking bekend te maken bij een ruimer publiek, besloot de Standaard Uitgeverij een album van Suske en Wiske uit te brengen met Mercy Ships in een hoofdrol. "Dat idee werd geopperd, toen duidelijk werd dat het schip hier in Antwerpen zou afgewerkt worden."

"Twee jaar geleden belde Paul Geerts me. Op kerstavond was dat, denk ik", zegt Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships België. "Hij schreef al jaren voor Suske en Wiske en wilde zijn laatste album over Mercy Ships schrijven. Dat vond ik meteen fantastisch! Dat geeft ons de nodige bekendheid in België, in Nederland, in Europa. Dat is heel belangrijk om donors en vrijwilligers aan te trekken."

Tante Sidonia heeft deze keer de hoofdrol

Leen Vandersteen

Uiteindelijk werd het scenario geschreven door Peter Van Gucht. Luc Morjaeu maakte de illustraties. Mercy Ships werd ook betrokken bij het schrijven van het verhaal. "We hebben ideeën, foto's en films geleverd en uitvoerig met de redactie overlegd."

"Tante Sidonia heeft deze keer de hoofdrol", vertelt Leen Vandersteen. "Ze gaat aan de slag als vrijwilligster in de keuken op het schip. Uiteraard gebeurt er iets en verdwijnt ze plots. Dan begint het avontuur. Er is een schurk aan boord en iedereen gaat op zoek naar Sidonia."

Bekijk hier hoe het gigantischeziekenhuisschip in wording er van binnen uit ziet:

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Leen Vandersteen:

Voor het echte schip de haven van Antwerpen kan uitvaren, is er nog wat werk aan boord. Er worden 6 operatiezalen ingericht en er komen bijna 200 ziekenhuisbedden, waarvan ruim de helft voor intensieve zorg. In totaal zullen er 641 mensen kunnen verblijven, zorgkundigen en bemanning inbegrepen. Per dag kunnen er tot 950 mensen tegelijkertijd aan boord komen, voor behandelingen en consultaties of om te werken.

Doop in Dakar

"Het is de bedoeling dat we eind februari hier vertrekken", zegt van Dijk. "Dan gaan we nog even naar Rotterdam en daarna vertrekken we naar het zuiden. In Dakar, in Senegal, zal het schip gedoopt worden. En dan gaat het volop draaien voor de komende 50 jaar!" 

Leen Vandersteen kapitein Djurre Jan Schutte op de brug van de Global Mercy

Meest gelezen