radio 2

Toerisme Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in verdere uitbouw toegangspoorten Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen verdubbelt in oppervlakte en dus worden de toegangspoorten verder uitgebouwd. Veel toeristen gaan meer en meer op zoek naar natuurbeleving. Toerisme Vlaanderen trekt daar 8 miljoen euro voor uit.

De nieuwe toegangspoorten in Oudsbergen, in de landcommanderij van Gruitrode, in Genk aan het Thorpark en in Maaseik op het 't Eilandje worden uitgebouwd. Maar ook de bestaande toegangspoorten Kattevennen in Genk en de Lietenberg in Zutendaal krijgen een update.

“We zien dat heel veel toeristen op zoek gaan naar unieke natuur en natuurbeleving. En vandaar dat we met die bijkomende toegangspoorten ook echt gaan diversifiëren”, zegt Vlaams minister van Natuur en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Zo zijn er op de Lietenberg al heel veel insecten, vlinders en bijen. Dus waarom zouden we daar geen uniek belevingscentrum van maken rond biodiversiteit. Zo zal bijvoorbeeld het Thorpark draaien rond het thema energie. In Neeroeteren zal het met het Eilandje dan vooral de watersport centraal staan en dat trekt dan weer een ander soort toeristen aan.” 

"Ik vind dat we ambitieus genoeg moeten zijn want het zijn investeringen die ook moeten dienen als economische hefboom voor onze provincie. Het is goed voor de hotels, de restaurants en de middenstand", zegt Demir. 

Het Nationaal Park Hoge Kempen lokt jaarlijks zo'n 1,2 miljoen toeristen.

Meest gelezen