Hoofdgebouw Kosmos - Radio 2

Vakantiedomein Kosmos in Westouter krijgt nieuw leven ingeblazen: "Volledig restaureren volgens de regels voor beschermd erfgoed"

In Westouter in Heuvelland, gaat het vakantiedomein Kosmos opnieuw opgeknapt worden. Er komt opnieuw een hotel zoals vroeger. Hendrik Daem, de eigenaar van vakantiehuis Blauwpoort ook in Westouter, laat het domein renoveren: "Het zal een vijf biljoen-sterrenhotel worden, met referentie naar de sterren en de kosmos."

Het bekende vakantiedomein Kosmos op de Rodeberg in Westouter krijgt opnieuw een hotel. Het verblijf bestaat al 90 jaar en was altijd een populaire plaats voor jongerenvakanties, maar sinds 2005 stond het te verkommeren. Wanneer er begin 2020 sprake was van afbraak, grepen Hendrik Daem en Nathalie Lermytte in. "Erfgoed, in combinatie met natuur, ligt mijn vrouw nauw aan het hart en wanneer we hoorden dat Kosmos gedeclasseerd ging worden, hebben we onze interesse in het domein geuit", vertelt hij. 

We willen modernistische gebouwen plaatsen, die een directe band hebben met de natuur

Hendrik Daem, eigenaar vakantiedomein

Twaalf concepten

Op het domein willen Hendrik en zijn vrouw 12 verschillende concepten uitwerken. Allereerst is het plan om het hotel te renoveren, zoals het vroeger was, aangevuld met modernistische paviljoenen verspreid over de site.  "Ons idee draait eigenlijk rond het modernisme en daarvoor halen we inspiratie uit enkele mooie, Europese gebouwen", legt Daem uit. "Het Louisiana Museum voor Moderne Kunst uit Kopenhagen en het La Fondation Maeght gebouw in Zuid-Frankrijk inspireren ons het meest. Natuurlijk gaan we de schaal niet overnemen, maar eerder de sfeer."

Het tweede concept focust op de verblijfsfunctie van het domein. "Er is altijd een hotel op de site geweest, dus dat willen we zeker behouden", geeft Daem mee. "We gaan niet opbieden tegen de vijfsterrenhotels in Brugge of Kortrijk, maar we willen gaan voor een vijf biljoen-sterrenhotel, met referentie naar de kosmos en het kijken naar sterretjes."

Op lange termijn

De werken rond de eerste fase van de renovatie zullen begin 2025 normaal afgerond zijn. "Maar de planning verloopt in fases en zal mettertijd telkens veranderen", zegt Hendrik Daem. "Het hotel zal kort na de afronding van het eerste concept openen. Daarna volgen de andere concepten, stap voor stap." 

De aard van de negen andere concepten zal pas op 17 juni 2022 worden voorgesteld. 

Meest gelezen