Oud-president van Zuid-Korea Chun, die macht greep na coup en opstand in 1980 bloedig neersloeg, is overleden

Chun Doo-hwan, die na een militaire staatsgreep in 1979 president was van Zuid-Korea, is overleden. Hij was 90 jaar en stierf thuis in de hoofdstad Seoel. Tijdens een grote rechtszaak in 1995, in Zuid-Korea "de rechtszaak van de eeuw" genoemd, werd Chun schuldig bevonden aan muiterij, verraad en omkoping.

Chun, een generaal, kwam aan de macht na een staatsgreep in 1979. Hij  was president van 1980 tot 1988, waarna hij werd opgevolgd door Roh Tae-woo, die de laatste militaire president van Zuid-Korea zou zijn. 

Chun greep de macht enkele maanden nadat de vorige president Park Chung-hee tijdens een drinkgelag was vermoord door de chef van de inlichtingendienst. 

De staatsgreep leidde tot massaal protest. Een opstand in de stad Gwanju in 1980 werd bloedig neergeslagen. Daarbij vielen zeker 200 doden, volgens mensenrechtenactivisten zelfs nog veel meer. Tienduizenden mensen werden opgesloten.

Gehate figuur

Na zijn presidentschap deden verschillende parlementscommissies onderzoek naar machtsmisbruik en corruptie tijdens het bewind van Chun. 

Tijdens een grote rechtszaak in 1995, door de media in Zuid-Korea "de rechtszaak van de eeuw" genoemd, werden Chun en Roh schuldig bevonden aan muiterij, verraad en omkoping. Chun werd veroordeeld tot de doodstraf, maar die werd door het hooggerechtshof omgezet naar een gevangenisstraf, vanwege de economische vooruitgang die Zuid-Korea had geboekt onder zijn bewind en vanwege de vredige machtsoverdracht aan Roh. 

In 1997 kregen beide oud-presidenten gratie van hun opvolger Kim Young-sam, in een poging om "nationale eenheid" te creëren. Maar Chun blijft in Zuid-Korea een gehate figuur, ook omdat hij nooit spijt heeft betuigd over zijn misdrijven, zoals het bloedig neerslaan van de opstand in Gwanju.

Meest gelezen