vzw 1000 Handen

Vlaamse vrijwilligers bouwen  volledige wijk op in overstroomd Waals dorp: "Loodgieters mogen zich altijd aanbieden"

De Turnhoutse vzw 1000 Handen heeft samen met de gemeentenbesturen van Vosselaar, Turnhout, Oud-Turnhout en Beerse de voorbije weken ook ambtenaren van de technische dienst gestuurd om te gaan helpen in het getroffen dorp Trooz. De vzw is nog op zoek naar aannemers die bereid zijn om één of twee huizen te "adopteren" zodat de heropbouw snel en efficiënt kan gebeuren. 

De watersnood in Wallonië van afgelopen zomer lijkt wat vergeten te zijn, maar er is nog heel wat werk in de getroffen regio's. Enkele gemeenten in de regio Turnhout hebben samen met vrijwilligers en bedrijven de handen in elkaar geslagen om één wijk van het getroffen dorp Trooz, langs de Vesder volledig herop te bouwen.

"Wij willen de wijk Prayon in Trooz helemaal heropbouwen, de schade daar is enorm", zegt architect Luc Vanhout van de vzw 1000 Handen, die alles coördineert.

"We zoeken aannemers die 1 of 2 huizen voor hun rekening willen nemen zodat die snel weer heropgebouwd zijn

Luc Vanhout van de vzw 1000 Handen

De gemeentebesturen van Vosselaar, Turnhout, Oud-Turnhout en Beerse hebben naast financiële hulp en materiaal, de voorbije weken ook ambtenaren van de technische dienst gestuurd om te gaan helpen. "We hebben een directe lijn met de gemeente Trooz zodat de hulpverlening echt gestroomlijnd gebeurt. We overleggen bijna dagelijks met de mensen van de technische dienst van Trooz. De vzw 1000 Handen vormt de brug tussen de hulp uit de regio Turnhout en de gemeente."

"De sporthal is intussen volledig in orde gebracht. Ook een deel van het gemeentehuis is al klaar. Deze week wordt het gas weer aangesloten en dan kunnen de twee gebouwen weer in gebruik genomen worden. Vanaf nu willen we ook de woningen aanpakken. Daarvoor zoeken we algemene aannemers uit onze regio die bereid zijn om 1 of 2 woningen te "adopteren", zodat de werken veel sneller gaan", zegt Vanhout. Vrijwilligers kunnen contact opnemen via de website van de vzw 1000 Handen.

Vanhout hoopt dat andere regio's in Vlaanderen, andere getroffen gemeenten of wijken "adopteren" en dat de heropbouw zo efficiënt en gecoördineerd kan gebeuren. Ook in Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel werken gemeentebesturen en bedrijven samen om een getroffen dorp herop te bouwen.

Meest gelezen