Vlaams minister Beke ontkent dat belofte voor budget aan mensen met handicap niet wordt nagekomen

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is het oneens dat gemaakte beloften over budgetten voor mensen met een handicap niet zouden worden nagekomen. Vanmorgen bleek uit cijfers van de administratie dat 60 miljoen euro bedoeld voor dit jaar nog niet zou zijn toegekend. Maar volgens Beke was het nooit de bedoeling om dat geld dit jaar volledig in te zetten. Bovendien benadrukt de minister dat veel mensen met de hoogste zorgnoden dit jaar een budget zullen krijgen.

"Mantelzorgers worden uitgeperst. Ouders worden veroordeeld tot levenslange zorgarbeid." Aan het woord is Frank, vader van Gillian, een jongen met een beperking. Een goed jaar geleden getuigde Frank in "Pano" over de lange wachtlijsten die bestaan voor mensen met een handicap. 

Na de "Pano"-reportage maakte de politiek een bocht: in zijn Septemberverklaring belooft minister-president Jan Jambon (N-VA) meer geld in te zetten om de wachtlijsten in te korten. 270 miljoen euro die eerst pas zou worden uitgerold tegen 2024, wordt al vanaf 2021 uitgegeven. Afgelopen juni bevestigde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nog die belofte. 

Vanmorgen bleek uit cijfers van de Vlaamse administratie dat dit bedrag dit jaar toch niet volledig zou worden toegekend. 60 miljoen euro van de beloofde 270 miljoen zou dit jaar nog niet toegewezen zijn aan mensen met een handicap, klonk het bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Volgens het agentschap komt dat ongeveer overeen met 1500 budgetten die nog niet werden toegekend. 

Maar volgens minister Beke was het nooit de bedoeling om dat volledige bedrag dit jaar in te zetten voor budgetten aan personen met een handicap. "De cijfers die naar voren zijn gebracht, kloppen jammer genoeg niet", zegt Beke in "Villa Politica". 

Waar gaat dit over?

Mensen met een handicap kunnen geld vragen aan de overheid waarmee ze kunnen betalen voor hun ondersteuning. Dat geld heet het “persoonsvolgend budget”. De vorige Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) voerde deze budgetten in zodat mensen met een handicap zelf meer kunnen kiezen hoe ze hun leven vormgeven.  

Afhankelijk van de zorgen die je nodig hebt, word je ingedeeld in een van de drie zogenoemde prioriteitengroepen. Die indeling bepaalt hoe snel en hoe veel geld je krijgt. Eind 2020 wachtten 16.523 mensen uit die groepen op geld. Zij vormen de befaamde wachtlijst in de gehandicaptenzorg. 

In 2019 maakte de Vlaamse regering weinig indruk toen ze aankondigde dat ze tegen 2024 270 miljoen euro zou inzetten om die wachtlijsten “terug te dringen”. Met dat bedrag zouden de wachtlijsten enkel groeien, klonk het bij verschillende organisaties. Daarom versnelde de regering, onder andere na het uitzenden van de reportage van "Pano": die 270 miljoen zou er al vanaf 2021 komen. Volgens de entourage van minister Beke betekent "vanaf 2021" echter niet dat het bedrag ook effectief volledig in 2021 zou worden uitgegeven aan budgetten voor mensen met een handicap.

Hoogste zorgnood

De minister benadrukte bovendien dat veel mensen met de zwaarste zorgnoden hebben (prioriteitengroep 1) intussen een budget werd toegekend. 2183 mensen uit die groep kregen dit jaar al een budget, en nog 440 mensen mogen er voor het einde van dit jaar een verwachten.

"Voor het eerst in de geschiedenis krijgen alle mensen uit die groep die eind 2020 op de wachtlijst stonden een budget. Dat is historisch", zegt Beke. Bovendien herhaalde de minister dat mensen uit deze hoogste prioriteitengroep sneller een budget zullen krijgen: voor hen geldt nu een maximale wachttijd van 18 maanden. 

Gisteren kaartte de Gezinsbond samen met de vzw Onafhankelijk Leven nog aan dat niet al het geld voor kinderen met een handicap tijdig zou worden uitgekeerd. In het Vlaams Parlement hamerden verschillende partijen op die kwestie. "Dat budget is er, die noden zijn acuut, veel kinderen kunnen daar niet fatsoenlijk naar school gaan. Geef die budgetten toch uit", zegt Hannes Anaf van oppositiepartij Vooruit.

Structureel

Het oppositielid vindt dat dit kadert in een breder, structureel probleem: de Vlaamse regering focust nu enkel op de mensen met de hoogste zorgnoden. Dat zijn mensen in de zogenoemde prioriteitengroep 1. "Maar tegen prioriteitengroep 2 en 3 is er eigenlijk gezegd: 'Kom in 2025 nog eens terug. Deze legislatuur zit er nog niets in'." 

Ook minister Beke erkende eerder het beperkte perspectief voor mensen in deze groepen. "Maar wij hebben daar uit het sociaal akkoord nu wel 20 miljoen euro voor vrijgemaakt. Die zal daar dus ook voor ingezet worden", zegt de minister. 

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Bekijk hier de "Pano"-reportage "Wachten op zorg": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen