Uber Eats of Uber Weeds? Vanaf nu kan je in Canada cannabis bestellen via de populaire bezorgingsapp

Gebruikers van het bestel- en bezorgplatform Uber Eats in de Canadese provincie Ontario kunnen binnenkort cannabisproducten bestellen via de app. Het is de allereerste regio waar dat mogelijk wordt. Klanten zullen hun bestelling wel zelf moeten gaan halen in een winkel, om controle mogelijk te maken.

Het was in Canada al mogelijk om sterke drank te bestellen met Uber Eats, maar nu dus ook cannabis. Het bedrijf zal samenwerken met de Canadese wietproducent Tokyo Smoke, meldt de BBC. Ze willen er zo voor zorgen dat volwassenen op een veilige en legale manier wiet kunnen kopen. 

Wie wiet bestelt via de app, zal het wel zelf moeten gaan halen. Op deze manier kan de leeftijd en de identiteitskaart worden gecontroleerd. "Gebruikers van Uber Eats moeten in de app hun leeftijd verifiëren en kunnen hun bestelling binnen een uur afhalen", aldus het bedrijf.

BEKIJK - De handelszaak "Tweed" in Toronto is de eerste winkel waar legaal recreationele marihuana over de toonbank ging:

Videospeler inladen...

We zullen de regelgeving en kansen voor de markt nauwlettend in de gaten blijven houden

woordvoerder Uber Eats

Uber hoopt op deze manier dus de illegale markt te bestrijden. De verkoop van cannabis voor recreatief gebruik werd al drie jaar geleden, in 2018, gelegaliseerd in Canada. Toch hebben illegale producenten nog steeds een groot deel van de verkoop in handen. De vraag naar cannabisproducten groeide vorig jaar aanzienlijk, omdat mensen tijdens de lockdowns vaak thuis waren. De Canadese regering verwacht dat de cannabismarkt de komende jaren nog zal blijven groeien.

"We zullen de regelgeving en kansen voor de markt nauwlettend in de gaten blijven houden", meldt een woordvoerder van Uber aan de BBC. Voorlopig is het enkel in Ontario mogelijk om via Uber Eats wiet te bestellen. "Naarmate de lokale en federale wetten evolueren, zullen we mogelijkheden onderzoeken met handelaars die in andere regio's actief zijn." 

Uber Eats geeft niet mee of ze het aanbod verder zullen uitrollen in andere delen van Canada en de VS. In april zei Dara Khosrowshahi, de algemeen directeur van Uber, wel al dat ze bestellingen in de VS zeker willen overwegen zodra het is toegestaan onder de Amerikaanse wetgeving. 

De Canadese marihuanamarkt is nu bijna 5 miljard Canadese dollars waard, dat is ongeveer 3,5 miljard euro.

Meest gelezen