Radio 2

Zenneterrassen moeten water opnieuw dichter bij de Hallenaars brengen

In Halle is vandaag het eerste van drie Zenneterrassen geopend. Dat zijn plekken waar je tot aan het stromend water kan stappen, om het beter en intenser te beleven. 

Jarenlang was de Zenne in Halle onbemind. Het was een open riool die grotendeels ondergronds door het centrum liep. Op andere plaatsen zat de Zenne verborgen achter omheiningen of struikgewas. De Zenne is vandaag geen open riool meer en de vervuiling is zichtbaar verbeterd. De geuren en de kleuren van weleer blijven gelukkig al een tijdje weg. Voor de stad en de Vlaamse Overheid was de tijd rijp om de mensen opnieuw de Zenne te tonen.

Halse Ardennen

Dat gebeurt door middel van drie Zenneterrassen. Het eerste, dat vandaag werd geopend (zie foto) aan de Leide, is ingericht als een verblijfsplek waar je je in hartje Ardennen waant. Het terras in het Albertpark, vlakbij het Heilig Hart & College, werd als een potentieel klaslokaal opgevat dat over de rivier uitkraagt, met ook een mooi uitzicht voor mensen die minder goed te been zijn of in een rolstoel zitten. Het derde terras, in Buizingen, zit nog in de ontwerpfase.

Pootjebaden

De bodem en het water van de Zenne zijn wel nog te zwaar verontreinigd om te zwemmen. Er ligt ook nog veel gevaarlijk afval en zwerfvuil op de rotsachtige bodem zoals betonblokken en stukken metaal. Maar pootjebaden op een veilig terras aan de waterkant moet zeker kunnen.

De Zenneterrassen zijn een gezamenlijk project van de Vlaamse Milieumaatschappij, de stad Halle, de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. 

Meest gelezen