AFP or licensors

Zware dodentol bij busongeval in Bulgarije: zeker 45 doden, Belg raakte gewond

Een ongeval in Bulgarije met een bus uit Noord-Macedonië heeft een zware tol geëist. Er zijn zeker 45 mensen omgekomen, ook kinderen. De meeste slachtoffers waren Noord-Macedoniërs. Bij het ongeluk raakte ook een Belg gewond. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. 

Een bus uit Noord-Macedonië is om 2 uur vanmorgen door een nog onbekende oorzaak in brand gevlogen. Dat gebeurde op een snelweg in het westen van het land, op 40 kilometer van de hoofdstad Sofia. "Er zijn zeker 45 of 46  passagiers om het leven gekomen, onder wie 12 minderjarigen", heeft de verantwoordelijke voor rampenbestrijding gezegd op de Bulgaarse staatstelevisie. "Zeven passagiers zijn gered en met brandwonden naar een ziekenhuis in Sofia gebracht." 

De bus was op de terugweg uit Turkije. Hij had net getankt in Sofia en zou verderop gecrasht zijn tegen een vangrail en dan in brand zijn gevlogen. De omgeving, in de buurt van het plaatsje Bosnek, is afgesloten. De snelweg, de zogenoemde Struma, was in die omgeving net gerenoveerd met Europese subsidies, maar er waren volgens correpondent Frank Elbers nog wegenwerken aan de gang. De plaats van het ongeval staat als gevaarlijk bekend.  

In Noord-Macedonië is drie dagen van rouw afgekondigd na de zware ramp.

Videospeler inladen...

Mogelijk een Belg bij de inzittenden

De bus was ingeschreven in Noord-Macedonië en was op de terugweg van de Turkse stad Istanbul naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. 

De inzittenden hadden de Noord-Macedonische nationaliteit en behoren tot de etnisch Albanese minderheid van het land. Twee inzittenden hadden de dubbele nationaliteit, onder wie iemand met de Belgische nationaliteit. Het Belgische slachtoffer raakte gewond en is opgenomen in het ziekenhuis, zegt Buitenlandse Zaken.

Dat de tol zo zwaar is, kan ermee te maken hebben dat de twee chauffeurs op slag dood waren. "Er was dus niemand om de deuren te openen en toe te laten dat de passagiers aan het vuur konden ontsnappen", zegt het hoofd van de Bulgaarse politie. De vijf mannen en twee vrouwen die door het raam konden springen, zijn met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. "De overlevenden zijn getraumatiseerd, ze zijn naasten kwijt", zegt de baas van het brandwondencentrum in Sofia. 

Slechte wegen, slechte wagens en slechte chauffeurs

De plaats van het ongeval gebeurde op een vernieuwde snelweg. Maar in het algemeen is Bulgarije nog steeds een slechte leerling op het vlak van verkeersveiligheid. Het staat bekend om de slechte staat van zijn wegen, een verouderd wagenpark en herhaalde snelheidsovertredingen. In 2019 vielen er 628 doden op de weg. Het vorige zware verkeersongeval met een autocar gebeurde in augustus 2018. Toen vielen er 17 doden toen een bus crashte tijdens hevige regen. 

Dubbel drama

Het ongeval komt enkele uren na een ander drama in Bulgarije.  In een woonzorgcentrum in het oosten van het land, in Rojak, kwamen negen bewoners door een brand om het leven. Het vuur ontstond daar in de zolder van het gebouw. In het woonzorgcentrum woonden 58 mensen, de meesten van hen zijn in veiligheid gebracht. 

Meest gelezen