42% van alle Vlaamse erosieprojecten uitgevoerd in Limburg: Sint-Truiden en Gingelom steken er met kop en schouders bovenuit

De voorbije 20 jaar zijn er in Limburg liefst 42 procent van alle erosieprojecten in Vlaanderen uitgevoerd. Het gaat om maatregelen die water- en modderstromen vanop de velden moet voorkomen in voor bewoners en landbouwers. Gingelom en Sint-Truiden zijn de beste van de klas met respectievelijk 36 en 33 uitgevoerde projecten. 

"Deze zomer werden we opnieuw geconfronteerd met zware regenval en grote modderstromen", begint Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Coenegrachts (Open VLD). "Daarom vroeg ik aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hoe het gesteld is met de erosiebestrijdingsprojecten. Ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast, zeker in Limburg."

Vooral in Zuid-Limburg, waar de problematiek meer voelbaar is, werken ze echt aan erosiebestrijding

Steven Coenegrachts

In Limburg zijn er minder erosiecoördinatoren dan in de rest van de Vlaamse provincies, maar toch zijn ze de projectenkampioen, zegt Coenegrachts. 42 procent van het totale aantal projecten komen uit Limburg. "We mogen daar terecht fier op zijn. Vooral in Zuid-Limburg, waar de problematiek meer voelbaar is, werken ze echt aan erosiebestrijding." In Tongeren werden de afgelopen jaren 33 projecten voltooid, in Gingelom 36. 

"Er is nog altijd werk aan de winkel, maar door slim samen te werken met gemeenten en landbouwers kunnen we toch heel wat leed en schade bij toekomstige waterval vermijden", gelooft Coenegrachts. Voor erosieprojecten in de toekomst kunnen landbouwers subsidies krijgen van Vlaanderen.

Meest gelezen