Akkoord over veiling 5G-licenties: ruimte voor vierde speler vastgelegd, verdeling van opbrengsten nog niet bepaald

Het overlegcomité heeft een akkoord bereikt over de veiling van de 5G-licenties, voor supersnel mobiel internet. Dat laat minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) weten. De veiling zal over een klein half jaar plaatsvinden en kan minimum 800 miljoen euro opbrengen. De discussie over de verdeling van dat bedrag tussen het federale niveau en de verschillende deelstaten is uitgesteld.

"We hebben eindelijk een beslissing genomen dat de veiling kan doorgaan", zegt minister van Telecom De Sutter opgelucht tegen VRT NWS. In juni keurde de Kamer het wetsontwerp over de veiling van de 5G-rechten voor mobiel internet al goed, maar daarna was er nog discussie over hoe de veiling precies opgezet moest worden. 

Die discussie ging concreet over het stuk van het frequentiespectrum dat voorbehouden moest worden voor een eventuele nieuwe, vierde speler op de markt, naast Proximus, Telenet en Orange.  "Dat gereserveerde stukje hebben we aangepast zodanig dat het vooral kan dienen voor een operator die geïnteresseerd is in de toepassing van 5G voor bedrijven", zegt minister De Sutter. 

5G?

5G is de volgende stap in de ontwikkeling van mobiel internet. Als dit nieuwe netwerk er komt, zullen we dat bijvoorbeeld merken aan de downloadsnelheid op onze smartphones. 

Maar 5G is vooral interessant voor bedrijfstoepassingen om slimme apparaten te verbinden met het internet, zoals robots in de industrie en de gezondheidszorg.

Meer dan vier spelers?

Het stuk van het frequentiespectrum dat gereserveerd wordt voor die vierde speler, kan eventueel ook gebruikt worden voor  consumententoepassingen, voegt minister De Sutter eraan toe. Maar dat verwacht ze niet, omdat de huidige spelers op de Belgische markt al actief zijn op de consumentenmarkt. 

De minister zegt dat er in theorie meerdere spelers kunnen bijkomen, maar in de praktijk verwacht ze dat ook niet. "Het vraagt een hele investering, door de kosten van de veiling en investering in de technologie." Die kosten terugverdienen lijkt De Sutter onhaalbaar als de markt verdeeld zou worden onder meer dan vier operatoren. "Dat is bedrijfsmatig niet haalbaar."

Het is een sprong in de mobiele communicatie waar België een achterstand had opgelopen.
Petra De Sutter, minister van Telecom (Groen)

Petra De Sutter is vooral opgelucht dat de discussie eindelijk afgerond is, en dat de veiling kan beginnen. "Het is een sprong in de mobiele communicatie waar België een achterstand had opgelopen, want in vele andere Europese landen hebben de veiling al lang georganiseerd en daar zijn de operatoren al bezig met de uitrol van 5G. Maar ik ben heel blij dat het in 2022 ook bij ons kan gebeuren."

Concreet betekent dit dat de veiling over maximaal 6 maanden zal plaatsvinden, "dus in het tweede trimester van 2022", zegt minister De Sutter (zie video hieronder).

Videospeler inladen...

Verdeling nog niet bepaald

Wel moet nog bepaald worden hoe de opbrengsten van de veiling - minimaal 800 miljoen euro - verdeeld zullen worden tussen het federale niveau en de verschillende deelstaten. 

"Dat is een discussie die we hebben willen weghouden van de discussie over de veiling, omdat het discussie mogelijk nog moeilijker had gemaakt."

Er is overeengekomen dat de opbrengsten voorlopig op een geblokkeerde rekening zullen worden gezet, zodat daarna uitgemaakt kan worden hoe ze verdeeld worden. 

De straling van de 5G-masten zal ook binnen de huidige stralingsnormen blijven. Vooral het Brussels Gewest had daar garanties voor gevraagd.  

Meest gelezen