Jonas Roosens

Aalst geeft carnaval (nog) niet op: "Vierde golf zal wel voorbij zijn in februari"

Aalst Carnaval gaat door. De stad heeft dat gisteren nog eens bevestigd na nieuw overleg. De coronacijfers schieten nochtans door het plafond en de afgelastingen van evenementen zijn nog nauwelijks bij te houden. Maar Aalst Carnaval is pas voor eind februari volgend jaar en de stad verwacht dat de vierde golf tegen dan weer voorbij zal zijn.

Aalst Carnaval zal volgend jaar gevierd worden van zondag 27 februari tot dinsdag 1 maart. Dat is toch wat het stadsbestuur hoopt. Door de stijgende coronacijfers en de vele afgelastingen van andere evenementen vroeg men zich in Aalst opnieuw af of hun geliefde volksfeest wel kon doorgaan. Maar het is nu nog te vroeg om drastische beslissingen te nemen, vindt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).

Ik heb gedurende deze pandemie al geleerd dat de cijfers op enkele weken tijd gevoelig kunnen veranderen

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

Er is volgens D'Haese ook een wezenlijk verschil met het carnaval van dit jaar, dat wel afgelast werd: "Toen kenden wij nog niet die vaccinatiegraad die er nu is. Meer dan 90 procent van de Aalstenaars is gevaccineerd, dat zijn totaal andere medische gegevens dan bij de vorige editie. Wij monitoren de cijfers voortdurend. Die zijn op dit moment niet goed, maar ik heb gedurende deze pandemie al geleerd dat die op enkele weken tijd gevoelig kunnen veranderen."

Wanneer wordt de stekker er toch uitgetrokken?

Vooruitlopen op de beslissing wanneer carnaval wel wordt afgelast, wil de burgemeester niet doen. "Zo'n beslissing komt er na een multi-disciplinair overleg in de Aalsterse veiligheidscel. Daarin zitten de verschillende veiligheidsdiensten en ook de Aalsterse ziekenhuizen. Iedereen heeft daar zijn stem en uiteindelijk is het dan aan de burgemeester om een voorstel voor te leggen aan het schepencollege, maar het is te vroeg om daar nu zinnige uitspraken over te doen."

Je kan niet het hele leven, noch recreatief noch commercieel, gaan stilleggen in je stad

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

"We gaan ervan uit dat we carnaval organiseren. De statistieken leren ons dat de piek van deze golf zal bereikt worden midden of eind december. En we moeten met dat virus toch ook op een bepaalde manier leren omgaan. Je kan niet het hele leven, noch recreatief noch commercieel, gaan stilleggen in je stad. We zullen een oordeelkundige beslissing treffen en dat zal waarschijnlijk in januari zijn."

Opluchting bij de carnavalisten

De houding van het stadsbestuur zorgt voor opgeluchte reacties bij de carnavalisten. Kirsten Brusselmans van AKV De Salongcarnavalisten: "Na een jaar afwezigheid kijken wij toch wel uit naar Carnaval 2022. Maar we beseffen dat het nog niet zeker is. Op dit moment zijn we alles in het werk aan het stellen om carnaval professioneel te laten verlopen. We doen gewoon verder, maar we hebben het ook niet in de hand."

We zijn er helemaal klaar voor, eigenlijk

Kirsten Brusselmans van AKV De Salongcarnavalisten

"De carnavalshallen zijn elke dag open van 17 tot 22 uur, vanaf december is dat tot middernacht", weet Brusselmans. Bij AKV De Salongcarnavalisten zijn alle leden dan ook al druk in de weer. "Momenteel is onze isomosnijder Filip De Wael bezig aan zijn 22e kop. We zijn een grote groep dus we hebben veel poppen. En dan beginnen we aan de lichamen van de poppen. We zitten in de goede richting." 

De annulatie van het carnaval dit jaar zorgde wel voor moedeloosheid. "Als je dan terug binnenkomt, moet je de batterijen toch wel opladen. Maar eens je daar bent, krijg je die vibe weer en iedereen pept elkaar op. We zijn er helemaal klaar voor, eigenlijk", besluit de carnavaliste.

Meest gelezen