videomateriaal wordt afgespeeld tijdens de rechtszaak

3 blanke mannen schuldig bevonden aan de dood van zwarte jogger Ahmaud Arbery in VS-staat Georgia

In de Verenigde Staten zijn drie witte mannen schuldig bevonden aan de moord op de jonge zwarte jogger Ahmaud Arbery. De verdachte die Arbery neerschoot, werd door de jury schuldig bevonden aan moord. De twee medeverdachten, die beiden betrokken waren bij de achtervolging van de jogger, werden elk schuldig bevonden aan onder meer zware mishandeling en doodslag.

In de Verenigde Staten werd uitgekeken naar de uitspraak van de jury over de dood van Ahmaud Arbery. Die 25-jarige zwarte man werd in februari vorig jaar zonder aanleiding door drie mannen achtervolgd en doodgeschoten. Het slachtoffer was gewoon aan het joggen, in de havenstad Brunswick in de zuidelijke staat Georgia. De drie daders zijn vandaag veroordeeld. 

"President Joe Biden sloot het misschien nog het beste af in een reactie. Hij zei dat het een voorbeeld is van de pijnlijke strijd naar raciale gelijkheid en die strijd is nog lang niet voorbij", legt Björn Soenens uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Toen Travis McMichael (35) en zijn vader Gregory (65) Arbery zagen lopen, grepen ze naar geweren en gingen ze achter hem aan in hun pickup-auto.  Hun 52-jarige buurman William Bryan volgde hen in een tweede auto. Hij maakte met zijn gsm ook videobeelden van wat er zich nadien afspeelde. Uiteindelijk schoot Travis McMichael het slachtoffer dood. Die beelden lekten twee maand na de feiten alsnog uit. 

drie veroordeelden, links zoon Travis McMichael, midden buurman Bryan en rechts de vader

Alle drie de daders stonden voor het gerecht van Georgia terecht voor moord met opzet, doodslag bij een misdaad en een paar andere vergrijpen. De schutter, Travis McMichael, is op alle negen aanklachten schuldig bevonden. De twee andere verdachten werden ook veroordeeld, al gingen ze vrijuit op de eerste aanklacht. 

het verdict van de jury

Hij deed niets anders dan lopen en dromen

vader van het slachtoffer

De ouders van het slachtoffer reageerden opgelucht. "Hij liep en hij droomde, dat was alles wat mijn zoon deed" zei de vader. De moeder dankte de menigte die buiten de rechtbank op het vonnis had gewacht. "Het was een lang gevecht, maar God is goed en mijn zoon kan nu in vrede rusten" zei ze

De daders hadden wettige zelfverdediging gepleit. Ze zeiden te vermoeden dat het om een dief ging, die op de loop was. Ze probeerden hem op te pakken en toen hij in hun richting liep zouden ze zich bedreigd hebben gevoeld. Maar daar ging de jury dus niet in mee. Het slachtoffer had zich ingeschreven voor een cursus, en wilde elektricien worden. 

Naar de uitspraak werd extra uitgekeken, omdat de 18-jarige Kyle Rittenhouse vorige week nog was vrijgesproken, nadat hij twee mensen had neergeschoten op een protestmars van Black Lives Matter. Er werd gevreesd voor rellen, mocht er ook in deze zaak een vrijspraak volgen. De drie daders moeten in februari nog voor een federale rechter komen. Daar worden ze beschuldigd van een haatmisdrijf. De daders zouden het slachtoffer hebben achtervolgd en uiteindelijk gedood vanwege zijn huidskleur. 

Meest gelezen