Yorick Jansens

Gerecht rolt drugsbende in Antwerpse haven op, parket: "Onderzoek startte met brandwacht die in dok moest springen"

De gerechtelijke politie van Antwerpen heeft de afgelopen dagen twintig mensen opgepakt in het kader van een onderzoek naar drugshandel. "Het onderzoek kende een opmerkelijke start", zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Toen de bende een lading drugs aan het ontladen was, bedreigde ze een brandwacht die in het dok moest springen."

Er werden de afgelopen drie dagen een twintigtal huiszoekingen uitgevoerd, zowel in België als in Nederland in het kader van een onderzoek naar internationale drugstraffiek, aldus het persbericht van het parket van Antwerpen. Er werden daarbij twintig mensen opgepakt. Drie luxeauto's, 28 dure uurwerken, 36.000 euro cash geld, en 4 wapens werden in beslag genomen.

Brandweerwacht slaat alarm

"Ze worden ervan verdacht om in totaal meer dan 800 kilogram aan cocaïne te hebben verscheept via de haven van Antwerpen", aldus Kristof Aerts van het parket. "Het onderzoek ging op een opmerkelijke manier van start, toen in de zomer van vorig jaar een brandwacht van een havenbedrijf op een kaai door meerdere mensen werd aangevallen op een brutale manier. Hij kon ontsnappen door in het havendok te springen", aldus Aerts nog. De brandweerwacht kon zich nadien verstoppen en kon via de bemanning van een schip alarm slaan. 

De verdachten waren op dat moment een lading drugs uit een container aan het halen. Toen de scheepvaartpolitie ter plekke kwam, konden ze ontkomen. De gerechtelijke politie kon achterhalen dat de verdachten Amsterdamse beroepscriminelen waren, die hulp kregen van een corrupte veiligheidsagent. Ook de doorbraak in het onderzoek naar de versleutelde telefoons van Sky ECC zorgde ermee voor dat het netwerk in kaart kon worden gebracht.

De twintig verdachten die zijn opgepakt zijn tussen de 21 en 48 jaar. Voor nog vier verdachten is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. 

Meest gelezen