Geen coronapatiënten op intensieve zorg, maar Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde stelt toch behandelingen uit

In het ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde is er momenteel geen enkele coronapatiënt opgenomen op intensieve zorg. Toch moet een flink stuk van de bedden op de dienst vrijgehouden worden voor coronapatiënten. Daardoor moeten andere patiënten die ook intensieve zorg nodig hebben langer op een andere afdeling verblijven.

“Het is de overheid die vraagt om andere behandelingen uit te stellen in het kader van fase 1B van de coronacrisis, en daardoor gaan we bepaalde handelingen moeten uitstellen zoals endoscopie en ambulante zorg bij pijn", zegt woordvoerster Helena Polfliet. "Op dit moment hebben wij in ons ziekenhuis 10 coronapatiënten en niemand op intensieve zorg. Het is een moeilijke evenwichtsoefening, want je houdt bedden vrij voor coronapatiënten en dat moet ook, maar we zetten ons intussen schrap voor de stijgende coronabesmettingen. Het is ook belangrijk dat de mensen die op intensieve zorg moeten belanden ook nog een bed krijgen. Als er nog een leeg bed staat voor een coronapatiënt is dat niet altijd makkelijk om een patiënt uit te leggen waarom die bijvoorbeeld nog langer op de spoedafdeling ligt."

Personeel valt uit

Ook het personeel van het ziekenhuis heeft het moeilijk en valt uit. In de administratie is 6 procent van het personeel momenteel thuis, in de zorg 8 procent en zelfs 10 procent van het personeel op de intensieve zorg en de spoeddienst. Het gaat niet alleen om personeelsleden die besmet zijn met corona zegt de woordvoerster: “Het is zeker niet alleen corona, het is ook coronamoeheid. Er zijn langdurige zieken, maar het is ondertussen dan ook de vierde golf. Het zorgpersoneel is moe wat ook vanzelfsprekend is na de verschillende golven. Maar er zijn verschillende redenen, en dat heeft wel een impact op ons ziekenhuis."

Meest gelezen