Brivibaplein wordt terug Peerdenbilk

Het Brivibaplein krijgt zijn oorspronkelijke naam Peerdenbilk terug. De naam Briviba, Lets voor bevrijding, bracht  afgelopen zomer heel wat commotie teweeg. Sommigen zagen daarin een verheerlijking van de Letse krijgsgevangenen in het Vloethemveld. Een groot deel onder hen collaboreerde met de Duitsers. Ook de Letse bijenkorf, het kunstwerk op het plein, dreigt te verhuizen.

Oorspronkelijk zou het nieuwe plein in Zedelgem Peerdenbilk heten, een toponiem naar het volksgebruik in de zestiende eeuw. Maar in 2018 besliste het gemeentebestuur tot de naam Briviba om een link te leggen met de 12.000 Letse krijgsgevangenen. Die verbleven op het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Britse gevangenenkamp in Vloethemveld. “Het klopt dat er daardoor heel wat commotie is ontstaan”, legt schepen van erfgoed Jurgen Dehaemers (CD&V) uit. “Het was toen geen ondoordachte beslissing maar we hebben in een eerste stap toch beslist het plein de oorspronkelijke naam terug te geven.” Sommigen zagen in de Nederlandse vertaling “Bevrijding”, een verheerlijking van de Letse gevangenen. Een groot deel onder hen collaboreerde met Nazi-Duitsland en nam de wapens op tegen de Rusland. 

Bijenkorf

Op het plein staat ook de Bijenkorf, het kunstwerk van een Letse kunstenaar. “Dat legt een link met de krijgsgevangenen die zoals bijen in een kolonie met veel op een beperkte plaats zitten en stevig moeten werken”, vult Dehaemers aan. 

Een team van experten komt vrijdag samen en buigt zich over het al dan niet verder bestaan van die bijenkorf en of die eventueel moet verhuizen naar het Vloethemveld. “Ook zal dat team zich uitspreken over een aangepaste tekst, die het kunstwerk vergezelt en duidelijk het bestaan en de link met de gebeurtenissen in het Vloethemveld uitlegt”, eindigt Dehaemers.

Overdreven reactie

Tom Vanden Bussche, die in de buurt van het plein woont, is verrast en betreurt de plotse beslissing van Zedelgem. “Die reactie is wat overdreven. Plein en kunstwerk zijn mooi en leggen een link naar het verleden van onze gemeente. De vrees voor de aantrekking van extreem rechts gedachtengoed heeft daarin zeker een rol gespeeld. De Tweede Wereldoorlog is al lang achter de rug en Letland maakt ondertussen deel uit van de Europese Unie. Het plein van de vrijheid was trouwens een mooie gedachte.” 

Meest gelezen