Ethiopisch leger
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Burgeroorlog in Ethiopië escaleert: steeds meer landen en Verenigde Naties halen hun mensen weg

De burgeroorlog in Ethiopië maakt steeds meer ambassades en internationale organisaties ongerust. De Verenigde Naties gaan familieleden van hun werknemers vanaf morgen evacueren. Steeds meer landen waaronder ook België, raden hun landgenoten aan om het land te verlaten. 

De escalerende burgeroorlog in Ethiopië heeft een diplomatieke kettingreactie in gang gezet. Steeds meer landen roepen hun burgers op om het land te verlaten, nu de bemiddelingspogingen van de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie op niets lijken uit te draaien. 

De opstandige Tigrese strijdkrachten zijn naar eigen zeggen tot op 200 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba genaderd en van zijn kant heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed aangekondigd dat hij naar het front is vertrokken en dat vicepremier Demeke Mekonnen Hassen zijn taken in de hoofdstad waarneemt.  De man die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, heeft nu zoals hij eerder had beloofd, zijn legeruniform aangetrokken. 

Meeting voor premier Abiy Ahmed (7/11/21)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De Verenigde Naties gaan de familieleden van hun internationaal personeel tijdelijk weghalen uit Ethiopië. Dat heeft een woordvoerder bevestigd. "Tegen ten laatste 25 november moeten de betrokken familieleden het land verlaten". Het zou gaan om verschillende honderden mensen. 

Tegelijk kondigde de Franse ambassade in Addis Abeba aan dat "alle Franse burgers worden opgeroepen om zo snel mogelijk het land te verlaten". Ook Duitsland, en eerder al de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, roepen landgenoten op om weg te gaan uit Ethiopië en er niet naartoe te reizen.  

Onze federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken had dat twee weken geleden al gedaan en herhaalde maandag haar gelijkaardige mededeling. Landgenoten wordt aangeraden om het land te verlaten, om er niet heen te reizen én ook geen transitvluchten te maken via de nationale luchthaven Bole Airport in Addis Abeba. 

Als u momenteel nog in Ethiopië bent, verlaat onmiddellijk het land nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn

FOD Buitenlandse Zaken

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hadden een week geleden al gewaarschuwd dat vliegtuigen die de luchthaven van Addis aandoen, "rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen worden blootgesteld aan artillerievuur of grond-luchtraketten, door de gevechten tussen het Ethiopische leger en de Tigrese strijders. "

Bole luchthaven Addis Abeba
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Onderhandelingen falen

De laatste pogingen om het conflict met diplomatiek overleg te ontmijnen, lijken te mislukken. De Amerikaanse gezant in de Hoorn van Afrika, Jeffrey Feltman, zei na gesprekken met beide partijen dat hij "enorme vooruitgang" ziet die tot een bestand kan leiden, maar hij vreest dat dat optimisme teniet wordt gedaan door de "alarmerende" militaire ontwikkelingen. 

Spijtig genoeg probeert elke kant zijn doel te bereiken met militaire macht en geloven ze beiden dat ze bijna hebben gewonnen

Jeffrey Feltman, VS-gezant

Ook de bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie hebben nog niets opgeleverd. De AU-gezant, de voormalige Nigeriaanse president  Olesegun Obasanjo, is de voorbije dagen in stilte gaan onderhandelen, maar zonder resultaat. Ook de oproep van andere Afrikaanse leiders, zoals die van Kenia en Zuid-Afrika, brengen de oorlogvoerders niet op andere gedachten. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Geen nieuws van het front

Het is zeer moeilijk om uit te vissen hoe de situatie op het terrein verloopt. De pers, maar ook hulpverleners, worden op afstand gehouden en er is nauwelijks communicatie mogelijk. 

Het conflict brak uit in november 2020 in Tigray, tussen het Ethiopische leger en het TPLF, het Tigrese Volksbevrijdingsfront. (foto zie boven) Dat had 20 jaar zelf de macht in heel Ethiopië. Eerst leek het leger het conflict snel te beslechten. Maar de voorbije maanden zijn de Tigreërs opgerukt naar het zuiden. Ze hebben Tigray in handen en ook delen van de regio's Amhara en Oromo. Ze zouden nu de hoofdstad Addis Abeba tot op 200 kilomer zijn genaderd. 

De Ethiopische premier Abiy kondigde maandag aan dat hij zelf naar het front zou trekken. Intussen hebben zich een aantal vooraanstaande Ethiopiërs bij hem aangesloten, zoals voormalige lange afstandsloper Haile Gebrselassie en een andere Olympische atleet, Feyisa Lilesa (foto zie onder), die tijdens de Spelen van 2016 protesteerde tegen de manier waarop de Oromo-gemeenschap door de toenmalige Tigrese machthebbers werden behandeld. 

Feyisa Lilesa in 2016, Olympische Spelen Rio de Janeiro
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen