Aantal coronabesmettingen in scholen sterk gestegen, zowel bij leraren als leerlingen

Het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse scholen is de afgelopen weken opnieuw sterk gestegen, zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten. Dat blijkt uit de laatste cijfers die de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) om de twee weken publiceren. “Scholen zijn geen eilanden: als de besmettingen oplopen in de hele samenleving, dan worden ook de scholen niet gespaard”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Vorige week werden in de Vlaamse scholen bij 14.544 leerlingen (1,76 procent van de leerlingen) een coronabesmettingen vastgesteld. Dat is fors meer dan in de week daarvoor: toen werden nog 6.618 besmettingen vastgesteld. Let wel: dat was een korte lesweek wegens het verlengde weekend rond 11 november.

Bij de leerkrachten zien we dezelfde tendens: vorige week testten 4.009 leerkrachten (2,37 procent van de leerkrachten) positief op het coronavirus, terwijl dat er in de (korte) week voordien nog 2.159 waren. 

Om de twee weken

Het bovenstaande blijkt allemaal uit de cijfers die de Centra voor Leerlingenbegeleiding om de twee weken online zetten. Het is overigens de enige sector die hierover zo open communiceert. 

De cijfers die de CLB’s vanmiddag hebben gepubliceerd, slaan op de periode van maandag 8 tot en met zondag 21 november, afgelopen zondag dus. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neemt deze tweewekelijkse periodes als referentie.

Vanuit dat standpunt is het aantal besmettingen bij leerlingen ten opzichte van de vorige rapporteringsperiode gestegen met 36 procent. “Maar in dezelfde periode is het aantal besmettingen in heel Vlaanderen gestegen met 80 procent,” merkt de minister op, “van 66.962 positieve gevallen in de periode tussen 25 oktober en 7 november naar 120.735 positieve gevallen in de periode tussen 8 en 21 november.”

Ook hier is het moeilijk om de laatste weken te vergelijken met de voorgaande, in de voorgaande rapporteringsperiode zat de week van de herfstvakantie, van 30 oktober tot en met 7 november.

Strengere maatregelen mogelijk

“Maar de cijfers zijn wat ze zijn en ze zijn niet goed”, ziet minister Weyts onder ogen. “Net daarom hebben we mogelijk gemaakt dat scholen kunnen beslissen om zelf strengere maatregelen te nemen. Zo kunnen ze beslissen om klassen in quarantaine te plaatsen en desnoods de school sluiten.”

“Maar we vragen om dit na goed overleg en weloverwogen te doen, want we moet het recht op leren altijd voor ogen houden”, besluit minister Weyts, die zich tijdens de coronacrisis altijd als voorvechter getoond heeft om de scholen open te houden. 

Videospeler inladen...

Op het moment dat er een grote viruscirculatie is in de samenleving, begint het in de lagere scholen uit de hand te lopen.

Stefan Grielens, algemeen directeur Vrij CLB Netwerk

Voor Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's, zijn de cijfers geen verrassing. “We zien het al een tijdje aankomen en horen ook bij onze centra dat het aantal besmettingen in de hele samenleving, maar zeker ook in de scholen fameus toeneemt.” 

Grielens ziet een duidelijk verschil tussen het aantal besmettingen in de lagere en de middelbare scholen. “We zien dat de meerderheid van de besmettingen voorkomt in de lagere scholen, bij de groep van leerlingen die niet gevaccineerd is.” Kinderen tussen 5 en 11 jaar mogen immers niet gevaccineerd worden, omdat het Europees Geneesmiddelenagentschap hiervoor nog niet het licht op groen heeft gezet. 

“Op het moment dat er een grote viruscirculatie is in de samenleving, begint het in de lagere scholen uit de hand te lopen”, besluit Grielens. “Daarom is het belangrijk dat je in de hele samenleving voldoende preventieve maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de algemene viruscirculatie zo laag mogelijk blijft. Dat is de beste garantie om de scholen zo normaal mogelijk te laten functioneren.” 

Meest gelezen