James Arthur Photography

Coronablog - Infectioloog Erika Vlieghe waarschuwt: "Hoogste alarmfase, gezondheidszorg kraakt al weken"

Infectioloog Erika Vlieghe waarschuwt dat er dringend strengere maatregelen nodig zijn om de vierde golf om te buigen. De provinciegouverneurs spreken elkaar tegen over hun vraag naar een snel Overlegcomité. Volg hier alle updates over de coronacrisis. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Infectiologe Erika Vlieghe: "Het is niet alleen alle hens aan dek, het gaat gewoon niet meer"

Ook infectiologe Erika Vlieghe (UZA) trekt aan de alarmbel over de vierde coronagolf. Ze waarschuwt dat de gezondheidszorg al weken kraakt in zijn voegen. “Het is niet alleen alle hens aan dek, het gaat ook gewoon niet meer. De huisartsen zeggen al weken dat ze het niet meer trekken, de contacttracers hebben de grootste moeite om hun werk te doen en in de ziekenhuizen is het stilaan ondraaglijk. We zitten momenteel op het hoogste alarmniveau dat er bestaat.”

Professor Vlieghe, die ook voorzitter is van de expertengroep die de overheid advies geeft over de coronacrisis, vreest dat de huidige maatregelen niet volstaan om de vierde golf om te buigen. “We zien op dit moment geen enkele trend tot stabilisering of daling van de cijfers, integendeel. Het gaat alleen maar steil omhoog. De vraag is hoe lang gaan we het nog trekken met halve maatregelen?”

"Er zijn meer duidelijke en effectieve maatregelen nodig", zegt infectiologe Erika Vlieghe (UZA):

Videospeler inladen...

Welles-nietesspel over oproep provinciegouverneurs tot snel Overlegcomité, premier De Croo houdt boot alvast af

De gouverneurs van de 10 provincies van België vragen de regering om snel een Overlegcomité bijeen te roepen om de vierde coronagolf te bestrijden. Tenminste: dat zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Zijn collega van Limburg Jos Lantmeeters spreekt die concrete oproep tegen. Hoe dan ook is premier Alexander De Croo (Open VLD) voorlopig niet van plan een Overlegcomité te organiseren.

Lees meer in dit artikel:

Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: "De huisarts is op"

Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. "We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest", klinkt het.

Het is niet de eerste hartenkreet van de huisartsen, maar ze benadrukken in de open brief dat er niet voldoende naar hen geluisterd wordt. "Reeds een maand geleden heeft Domus Medica alarm geslagen. Het voelt als een slag in het gezicht dat er zo traag gereageerd wordt vanuit de politiek", aldus de huisartsen. 

De artsen klagen verder aan dat de administratieve overlast de spuigaten uitloopt. "Testen regelen, codes aanmaken, quarantaine-attesten opstellen, het 'juiste' ziektebriefje doorsturen. Dat zijn niet de taken van de huisarts. We willen terug naar onze zorgtaken. Dit is van belang voor het welzijn van onze huisartsen, het voortbestaan van ons huisartsenberoep en voor de kwaliteitsvolle en tijdige zorg die elk van onze patiënten verdient."

Ongevaccineerden mogen niet meer op restaurant of naar de bioscoop in Italië

In Italië zijn restaurants, bioscopen, theaters, discotheken en stadions vanaf 6 december niet langer toegankelijk voor ongevaccineerden. Dat heeft de regering van premier Mario Draghi beslist.

Draghi zei de situatie in Italië beter is dan in de rest van Europa, maar de situatie "verslechtert traag maar gestaag".

Tot nu toe mogen mensen met een negatief testresultaat wel nog naar de restaurants, bioscopen, theaters, discotheken en stadions, maar dat verandert binnenkort. Dan mag je enkel binnen als je gevaccineerd bent of als je de afgelopen zes maanden besmet was met het coronavirus en ondertussen genezen bent. De nieuwe maatregelen gaan vanaf 6 december in en gelden zeker tot 15 januari.

Minister Dedonder test negatief op corona

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een negatieve coronatest afgelegd. Eerder raakte al bekend dat premier De Croo en ministers Vincent Van Quickenborne en Annelies Verlinden een negatieve test hebben afgelegd. 

Dedonder moest net als premier Alexander De Croo (Open VLD) en ministers Sophie Wilmès (MR), Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Annelies Verlinden (CD&V) in quarantaine nadat ze maandag hoogrisicocontact had gehad met de Franse premier Jean Castex. 

Italië verstrengt voor niet-gevaccineerde inwoners en verplicht vaccin voor schoolpersoneel, politie en militairen

In Italië zullen inwoners die niet gevaccineerd zijn vanaf 6 december niet meer op restaurant, naar de discotheek, bioscoop, het theater of sommige sportevenementen kunnen. Enkel wie gevaccineerd is of het voorbije half jaar besmet is met een coronabesmetting wordt nog toegelaten. Op die manier hoopt de Italiaanse regering een nieuwe lockdown te kunnen vermijden. De nieuwe maatregelen gelden in eerste instantie tot 15 januari.

Vanaf 15 december wordt in Italië het coronavaccin ook verplicht voor politie, militairen en schoolpersoneel. Tot nog toe was vaccinatie enkel voor leerkrachten en zorgpersoneel verplicht. In Italië is meer dan 84 procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd. 

Moeders en vaders vertellen over quarantaine met kleine kinderen: "Ik voel me slechte werknemer én slechte ouder"

De vierde coronagolf houdt lelijk huis in het onderwijs, maar ook de kinderopvang blijft niet buiten schot met honderden sluitingen. Dat zijn een heleboel ouders die met de handen in het haar zitten. Want thuiswerken in quarantaine mét kinderen, hoe hou je dat vol? Karolien Debecker vroeg het in "Wijs" en kreeg enkele oververmoeide ouders aan de lijn.

Lees meer in dit artikel:

Slovakije gaat twee weken in lockdown

Na zijn buurland Oostenrijk voert Slovakije een lockdown in. Het land gaat vanaf donderdag twee weken op slot. In tegenstelling tot eerdere plannen  komen er geen vrijstellingen voor mensen die zijn gevaccineerd.

Onder meer restaurants en niet-essentiële winkels moeten sluiten, zei minister Richard Sulik van Economie. Scholen kunnen open blijven, op voorwaarde dat er regelmatig wordt getest. Het blijft ook mogelijk om te gaan werken, maar vanaf maandag zullen er verplichte tests zijn.

Slovakije kent de snelste toename ter wereld van het aantal besmettingen. In het land van 5,5 miljoen inwoners werd dinsdag voor het eerst de drempel van 10.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd overschreden. De ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet langer aan. Minder dan de helft van de bevolking heeft een coronavaccinatie gehaald.

Vaccinweigeraar Joshua Kimmich valt uit met een coronabesmetting

FC Bayern München blijft worstelen met het coronavirus. De club kondigde de voorbije weken om de haverklap quarantainemaatregelen aan, veelal het gevolg van enkele spelers die zich niet willen laten vaccineren. Joshua Kimmich, een van de betrokken voetballers, heeft nu net als Eric Choupo-Moting een positieve test afgeleverd, zo bevestigt Bayern.

Lees meer in dit artikel:

MR-voorzitter Bouchez roept gouverneurs en virologen op om het hoofd koel te houden

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft op twitter opgeroepen om het hoofd koel te houden. "Gouverneurs moeten helpen om de huidige regels te doen naleven. Virologen moeten de regeringen advies geven. Maar geen van hen mag angst aanwakkeren. Het is niet het moment om voor verwarring te zorgen. Iedereen moet het hoofd koel houden", klinkt het.

Evenementen worden massaal geschrapt in vierde coronagolf: "Geen mens die er nu aan denkt om iets te organiseren"

Door de vierde coronagolf komen er haast geen boekingen meer binnen bij het evenementenbedrijf The Fungroup uit Beringen. "We zouden nu ons seizoen van 2022 moeten voorbereiden, maar iedereen is de coronacijfers nog aan het afwachten", zegt zaakvoerder Stefan Kerkhofs. 

Lees meer in dit artikel:

Ook 539 Vlamingen bij 2.000 vervalste vaccinaties door arts in Wallonië

Bij de ongeveer 2.000 mensen die mogelijk valselijk als gevaccineerd werden geregistreerd door een Waalse arts, zitten ook 539 mensen uit Vlaanderen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Gisteren kwam aan het licht dat een Waalse arts 2.000 coronavaccins valselijk zou hebben geregistreerd voor ongevaccineerde patienten, zodat ze op die manier ook valselijk een coronapas konden aanvragen. Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft de info nu overgemaakt aan het parket.

Lees meer in dit artikel:

Agoria wil coronapas op de werkvloer invoeren

Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben om de coronapas op de werkvloer te introduceren, om zo nodig werknemers de toegang tot het bedrijf te ontzeggen. Dat vraagt technologiefederatie Agoria. "Het zijn uitzonderlijke omstandigheden. We kunnen dit niet meer naast ons neerleggen", klinkt het.

Bij autobouwer Audi Brussels wordt het werk deze week opgeschort, nadat meerdere werknemers binnen de productie positief hebben getest op COVID-19.

Technologiefederatie Agoria vindt dat bedrijven de mogelijkheid moeten hebben te controleren of hun personeel is gevaccineerd, genezen of negatief getest heeft. Vandaag kan dat op de werkvloer niet.

Meest gelezen