Het frietkot op de Vrijdagsmarkt wordt getakeld.

Deurwaarder laat twee iconische frietkoten aan Vrijdagmarkt en Fratersplein in Gent weghalen

In Gent zijn de barakken van twee iconische frituren weggehaald. Die stonden op de Vrijdagmarkt en het Fratersplein. Voor de standplaats op de Vrijdagmarkt had de eigenaar destijds 48.000 euro per jaar geboden, maar omdat hij dat geld niet meer betaalde besliste de rechter dit jaar dat de eigenaar de standplaatsen moest vrijmaken.

Wie in de toekomst frietjes van een authentiek frietkot wil eten op de Vrijdagmarkt of het Fratersplein in Gent zal met een lege maag afdruipen. Een deurwaarder liet vandaag de twee barakken weghalen, omdat de eigenaar het standgeld niet meer betaalde.

(Lees verder onder de foto)

Takeldienst Lybaert verwijdert het frietkot op het Fratersplein

Betalingsproblemen

In 2016 heeft het Gentse stadsbestuur de contracten van 16 frietkoten opgezegd en liet het de standplaatsen per opbod veilen, met hoge prijzen tot gevolg. Zo werd voor de standplaats op de Vrijdagsmarkt 48.000 euro per jaar geboden. Dat is 3 keer zo veel als voorheen. Voor de frituur op het Fratersplein had de eigenaar 15.000 euro veil. 

Al snel volgden betalingsproblemen voor beide frituren. De hoge vergoedingen kon de eigenaar niet betalen. Aan het begin van de coronacrisis was de achterstand al opgelopen tot 100.000 euro. In oktober 2020 stapte de stad daarom naar de rechtbank, 5 maanden later besliste de ondernemingsrechtbank dat de standplaatsen vrijgemaakt moesten worden. 

Het frietkot op het Fratersplein staat klaar om weg te rijden.
Het frietkot op de Vrijdagsmarkt wordt getakeld.

Meest gelezen